Nöje TV Nyheter Metro Music

Ny MP-ledare testas i tv-debatt

Isabella Lövin och Gustav Fridolin valdes till nytt språkrörspar på Miljöpartiets kongress nyligen. På söndag kväll gör hon debut i SVT:s partiledardebatt. Arkivbild.
Isabella Lövin och Gustav Fridolin valdes till nytt språkrörspar på Miljöpartiets kongress nyligen. På söndag kväll gör hon debut i SVT:s partiledardebatt. Arkivbild.

Miljöpartiets nya språkrör Isabella Lövin är relativt okänd för svenska folket. Debuten i SVT:s partiledardebatt på söndagen blir en första test för henne som partiledare.

Bara drygt två veckor efter att Lövin valdes till MP-språkrör ska hon för första gången tampas med övriga partiledare i direktsänd tv.

– Det blir ett jätteviktigt avstamp för mig i den inrikespolitiska debatten, säger hon.

Efter vårens MP-kris behöver Lövin göra partiets budskap tydligare och sig själv mer känd. En utmaning i söndagens debatt blir att göra bra ifrån sig även i frågor Lövin inte sysslat med tidigare.

– Det är lika bra att ta den här debatten nu så jag sätter mig in i alla frågor.

Nytt för Lövin

Lövin hoppas kunna lyfta fram vad regeringen gjort, inte minst miljö- och klimatsatsningar och peka på att de ger nya gröna jobb och svenska företag exportfördelar.

– Jag vill också tala om människors vardag och hur vår vision ser ut för ett bättre och mer hållbart samhälle där färre människor känner sig utanför, säger hon.

Lövin har som EU-parlamentariker främst ägnat sig åt fiskeripolitik och som minister åt biståndsfrågor.

– Isabella måste ta ett allmänpolitiskt perspektiv nu som språkrör och partiledare och det är det nya för henne, säger före detta språkröret och nyblivne bostadsministern Peter Eriksson.

Alliansoffensiv

Det gäller att vara påläst på bland annat jobben och ekonomin. Alliansens partiledare kommer också att vilja gå till offensiv med krav på fler poliser och satsningar mot kriminaliteten i utanförskapsområdena. De vill även få regeringen att framstå som splittrad, till exempel i migrationsfrågan, i Vattenfalls försäljning av sina tyska kolgruvor och om skatten på kärnkraft.

– Oppositionen vill väldigt gärna smeta på oss att vi inte är regeringsdugliga och att vi inte har en plan för Sverige. Det är något som är fulltständigt fel, säger Lövin.

Det räcker inte bara med att vara påläst. Det gäller också att synas i debatten. Det kan bli tufft om Lövin får otur med programledarnas val av ämnen.

– Om de ämnen där man får första ordet i kommer på slutet, då är det inte så bra, därför att de flesta tittarna är i början på programmet. Det ska man komma ihåg. Den första halvtimmen är den viktigaste, säger Eriksson.

Yviga gester

Det handlar även om att synas på ett bra sätt. Peter Eriksson pekar på att tv är speciellt.

– Nu är Isabella ganska mediavan, men när man kommer i närbild måste man agera lite annorlunda, till exempel inte göra yviga gester som jag håller på med annars, säger han.

Att ta till alltför kraftfulla uttryck kan slå fel.

– Man kan inte säga som jag gjorde 2010 till (dåvarande Centerledaren) Maud Olofsson att hon ljuger. Det blir inte bra även om det skulle vara sant, säger Eriksson.

Han anser att Lövins styrka är att hon är duktig på att säga saker rakt och mena det hon säger.

– Det är det som är det viktigaste. Att vara närvarande och stå för det man säger och inte ha formuleringar man känner att man inte riktigt bottnar i, säger Eriksson.

Jonas Ekströmer/TT
Isabella Lövin har bara varit språkrör i ett par veckor, nu gör hon debut i SVT:s partiledardebatt. Arkivbild.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset