Nyheter Toppnyheter

NY-polisens chef livrädd för Trump

– Trump skrämmer skiten ur mig, säger William Bratton, chef för staden New Yorks poliskår.
– Trump skrämmer skiten ur mig, säger William Bratton, chef för staden New Yorks poliskår.

Det är som om dammluckorna har öppnats i USA, när folk luftar sina åsikter om presidentkandidaten Donald Trump.– Trump skrämmer mig. Han skrämmer skiten ur mig, om jag ska säga som det är, säger New York-polisens högsta chef William (Bill) Bratton.

I september går Bratton i pension efter framgångsrik tjänstgöring som chef för USA:s största poliskår. Han har fått beröm för att brottsligheten sjunkit i New York, och för att spänningen har minskat mellan stadens poliser och etniska minoriteter.

Dagen efter det att Bratton lämnat beskedet om sin egen avgång intervjuas han av tv-kanalen CBS. Och han skräder inte orden:

– Jag har följt valrörelsen, och jag kan bara skaka på huvudet.

Brist på medkänsla

Bratton, som själv stred i Vietnamkriget, är inte minst häpen över att Trump har lyckats få stöd hos USA:s krigsveteraner.

I intervjun lyfter han fram vad han kallar Trumps bristande djup i olika frågor och brist på medkänsla.

– Jag undrar om han någonsin haft en motgång i livet.

Bratton ifrågasätter också varför Trump inte ber det muslimska paret Khan om ursäkt. Paret Khizr och Ghazala Khan, vars son fått sätta livet till som amerikansk soldat i kriget Irak, avfärdades i nedsättande kommentarer av Trump efter att ha framträtt på Demokraternas partikonvent.

– Där finns inget medlidande. Allt handlar om honom och aldrig någon annan, säger Bratton.

Polischefen är bekant med Trump, har bland annat varit i Trumps bostad. Men han säger – liksom president Barack Obama dagen innan – att Trump inte är lämplig som president.

Väljer Clinton

Missnöjet med Trump är nu så stort även i kandidatens eget parti, Republikanerna, att det leder till avståndstagande. Flera framträdande republikaner har kritiserat Trumps sätt att förolämpa de anhöriga till en stupad soldat

Kongressledamoten Richard Hanna har öppet deklarerar att han kommer att rösta på demokraten Hillary Clinton i presidentvalet i november.

Evan Vucci/AP/TT
Republikanerna presidentkandidat Donald Trump på ett kampanjmöte i delstaten Virginia.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset