Nyheter Ekonomi Sverige

Ny prognos: Regeringen missar målet

Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson (S). Arkivbild.

Sverige riskerar på sikt att få leva med en arbetslöshet på över sju procent.Det varnar Arbetsförmedlingen och anser att regeringens arbetslöshetsmål i dag är orealistiskt.

Arbetslösheten väntas visserligen sjunka de närmaste två åren. Men den ökar därefter åter i Arbetsförmedlingens (AF) senaste utgiftsprognos. Orsaken är invandringen. År 2020 tros arbetslösheten ligga på 7,5 procent.

Mats Wadman, analyschef på AF, anser att regeringens mål för 2020 i dag är orealistiskt.

– Utvecklingen tyder inte på att man kommer att landa på Europas lägsta arbetslöshet, säger han.

Uppenbar risk

Wadman ser en uppenbar risk för att arbetslösheten kan bita sig fast på över sju procent efter 2020.

Både han och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) uppger att det behövs en mix av åtgärder för att bryta utvecklingen. Wadman betonar dock att en stor satsning på att ge nyanlända gymnasiekompetens är viktigt.

Arbetsmarknadsministern tror fortfarande att det är möjligt att nå målet.

– Blir det nödvändigt med fler åtgärder, och det tror jag att det blir, för att nå vårt ambitiösa mål då gör vi dem, säger Ylva Johansson.

Gapet växer

För inhemskt födda med minst gymnasieutbildning ser arbetsmarknaden allt ljusare ut. Men för utomeuropeiskt födda är det annorlunda. I slutet av 2015 var sysselsättningsgraden bland inrikes födda 81 procent och bland utomeuropeiskt födda 58 procent.

Johansson tror på de snabbspår till jobb för utbildade nyanlända som nu finns inom olika yrken. För nyanlända utan utbildning krävs andra åtgärder påpekar hon.

Arbetslöshetsprognoserna för flera år framöver är dock osäkra. Finansminister Magdalena Andersson (S) pekar dessutom på att de inte omfattar effekterna av den åtstramning av asylpolitiken som nu genomförs och inte heller de jobbåtgärder som regeringen kommer med framöver.

Bertil Ericson/TT
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) menar att det behövs flera olika åtgärder för att nå regeringens arbetslöshetsmål. Arkivbild.