Teknik Nyheter Sverige Sverige-topp

Ny radarstation ska "se" militärplan

LFV ska skaffa en ny radarstation som kan upptäcka militärplan som flyger utan påslagen transponder över Östersjön. På bilden ett Gripenplan under en flyguppvisning i Linköping. Arkivbild.
LFV ska skaffa en ny radarstation som kan upptäcka militärplan som flyger utan påslagen transponder över Östersjön. På bilden ett Gripenplan under en flyguppvisning i Linköping. Arkivbild.

Luftfartsmyndigheten LFV ska skaffa en ny radarstation som kan upptäcka militärplan som flyger utan påslagen transponder över Östersjön.

Trafiken av så kallade mörka militärplan – som flyger utan påslagen transponder över Östersjön – har fått svenska LFV att agera.

En ny radarstation som gör det möjligt för den civila flygtrafikledningen att se sådana flygplan ska sättas upp i södra Sverige.

Det sade generaldirektören för LFV, Olle Sundin, till finska nyhetsbyrån FNB på tisdagen, under Almedalsveckan i Visby:

– Vi vill att våra flygledare som har det här ansvarsfulla jobbet och har säkerheten som första uppgift också har maximalt intag av underlag och uppgifter för att fatta beslut på.

Någonstans i Blekinge

Stationen kommer att vara någonstans "på Blekingelandet", längs kusten.

– Exakt var den kommer vara är inte fastställt ännu, säger Olle Sundin till TT.

Enligt honom är stridsflygplan som flyger utan påslagen transponder ett problem för den civila flygtrafikledningen för att de inte syns i en vanlig radar. Han bekräftar att problemet gäller ryska och "alla andra plan som flyger utan påslagen transponder".

Den nya så kallade primärradarstationen ska tas i bruk inom 18 månader, enligt Sundin, alltså senast i början av 2018.

Upphandling pågår

Primärradarstationer finns redan på flera håll i Sverige och i grannländer.

– Vi har sådana i de tättrafikerade områdena, som vid Arlanda, Sturup och Köpenhamn, säger Olle Sundin till TT.

Förhandlingar som gäller anskaffningen av den nya radarstationen pågår ännu och Sundin vill därför inte spekulera om prislappen.

– Det är i alla fall inom överkomliga gränser och vi anser att flygsäkerheten får kosta, sade han till FNB.