Sport

Ny rapport skakar rysk idrott

Rysslands antidopningsbyrå Rusada i fokus igen. Arkivbild.
Rysslands antidopningsbyrå Rusada i fokus igen. Arkivbild.

Dagarna innan beslut ska tas om ryska friidrottare ska tillåtas vara med i OS i Rio kommer en ny rapport som visar på stora brister i det ryska antidopningsarbetet.Bland annat har mängder med testar tagna mellan november och maj ogiltigförklarats, och testpersonal har hotats av beväpnade statliga agenter.

I november förra året stängde Internationella friidrottsförbundet (IAAF) av Ryssland på grund av dopningsavslöjanden. Snabbt gick Ryssland med på åtgärder för att komma tillrätta med problemen. Från mitten av november till slutet av maj genomfördes nästan 3 000 dopningstester på ryska idrottare i regi av Wada, Internationella friidrottsförbundet och den brittiska antidopningsorganisationen Ukad.

Men i den rapport som Wada presenterar framgår att problemen fortfarande är stora när det gäller dopning i Ryssland.

Av de 2 947 testerna ogiltigförklarades 736 av olika skäl.

52 prover var positiva, 49 av dem hade spår av meldonium som orsakat så många dopningsfall det senaste året.

Av Ukads 455 tester kunde 73 inte genomföras på grund av att idrottaren inte var tillgänglig. Överhuvudtaget var idrottares rapporter om var de befunnit sig undermåliga.

Testpersonal har hotats av beväpnad statlig personal då de försökt åka till stängda militärområden där tävlingar ändå hållits.

Ryska mästerskap för tyngdlyftning och grekisk-romersk brottning hölls i orter med restriktioner. Därför kunde inte tester genomföras.

Den ryska antidopningsorganisationen Rusada har inte fullföljt sina åtaganden under perioden. Försenade utbetalningar har bland annat inneburit att antalet tester reducerats.