Sport

Ny serieseger för Skellefteå

SKellefteås Mattias Ritola avgjorde för Skellefteå.
SKellefteås Mattias Ritola avgjorde för Skellefteå.

Jumbon Karlskrona var på väg mot en ny seger mot serieettan.Men Skellefteå vände och vann matchen med 3–2 efter förläntgning och säkrade seriesegern.– Känns fantastiskt, säger segerskytten Mattias Ritola.

Skellefteå kom till spel med möjlighet att säkra sin fjärde raka serieseger. Svensk hockeys gigant de senaste åren, som vann SM-guld såväl 2013 som 2014, siktar förstås på en sjätte raka final och att guldet denna gång inte ska bli till silver. Men Skellefteå har under säsongen haft vissa bekymmer med Karlskrona som är fast förankrat i andra änden av tabellen. Två knappa segrar i hemmamatcherna i höstas men förlust när man gästade i januari.

– De har förlorat många matcher med uddamålet. Karlskrona är ett bra lag, inget snack om det, säger Ritola.

Karlskrona visade ambitioner att i alla fall fördröja Skellefteås firande av seriesegern minst en match till. Den första perioden var tät och förblev mållös.

Efter första paus tog Skellefteå ledningen då Pär Lindholm styrde in Tim Heeds skott i mål. Hemmalaget fortsatte dock med att inte ge sina gäster någon husfrid. Men Skellefteås målvakt Markus Svensson jagade säsongens åttonde nolla och hade vid ett tillfälle änglavakt då målvirket räddade honom. Men bara nio sekunder innan andra vilan kom kvitteringen då Jimmy Andersson, kyligt framspelad av Mattias Guter, prickade in en hög puck bakom Svensson.

I början av den tredje perioden började Skellefteå dra på sig utvisningar och när Mattias Guter under ett av dessa numerära överlägen iklädde sig målskyttens roll låg skrällen på lut. Men snart var det Skellefteås tur att spela fem mot fyra och matchen var åter utjämnad då Mattias Ritola målade.

Ritola avgjorde sedan i förlängningen och Skellefteå blev historiska som första lag att vinna fyra raka seriesegrar i SHL.

– Lite turligt mål. Vi gjorde väl en rätt knackig match men hittade ändå en väg att vinna, säger Ritola.

Seriesegern i all ära men Mattias Ritola, ny för året i Skellefteå, vet förstås vad som är det viktiga.

– Seriesegern är ett kvitto på att vi gjort det bra under säsongen men det börjar bli vår ute och det känns att slutspelet närmar sig. Vi har en jättelång väg att vandra, men målet är att vinna guld, säger han.