Sport

Ny storloppsseger för Kihlström

Örjan Kihlström styrde Propulsion till seger i Hugo Åbergs Memorial.
Örjan Kihlström styrde Propulsion till seger i Hugo Åbergs Memorial.

Örjan Kihlström är omöjlig i sulkyn för tillfället.På tisdagskvällen tog han en ny storloppsseger i Hugo Åbergs memorial på Jägersro bakom Propulsion.– Nu hade vi en hel del tur, sade Kihlström.

Örjan Kihlström brukar säga så när han har svarat för en perfekt styrning i sulkyn. När han beskriver löpningsförloppen använder han ofta ord som "tur", "små marginaler" och "flyt". Men det finns ingen kusk i världen som hittar luckor och lösningar som Kihlström. Särskilt i stora lopp med höga prissummor.

Bakom Propulsion körde Kihlström det perfekta loppet. Ekipaget kunde inte svara ledningen mot en snabbstartande Mosaique Face, körd av Adrian Kolgjini. Och fram till 150 meter från mål fanns det ingen som helst möjlighet för Kihlström att komma loss. Men i början av upploppet tröttnade On Track Piraten utvändigt om ledaren, kort senare ryckte Kolgjini med Mosaique Face och vips hade Propulsion fritt spår.

"Avgjorde rätt enkelt"

– Det såg mörkt ut för oss och vi var utlämnade till vad de övriga skulle göra. Men nu hade vi den där turen som krävs och fick luckan 100 meter från mål, det räckte för Propulsion är väldigt snabb och han avgjorde rätt så enkelt. En väldigt bra häst som fortfarande är grön i de här sammanhangen, säger Kihlström.

Propulsion vann på tangerat banrekord, 1.08,9, med en del krafter i behåll.

Femåringen har utvecklats enormt i år i Daniel Redéns träning.

– Jag är väldigt glad och stolt över hästen. Han hade en liten svacka i samband med segerloppet i Boden för en dryg månad sedan, men Propulsion är en hårding och har kommit tillbaka i form, sade Solvallatränaren.

Förstapriset var en miljon kronor och amerikafödde Propulsion har tjänat 3,6 miljoner kronor i år.

Med Kihlström i sulkyn har han även vunnit finska storloppet Finlandia Ajo och Norrbottens stora pris.

Mosaique Face tvåa

Kihlström har tidigare i år vunnit bland annat Elitloppet (Nuncio), Sprintermästaren (Uncle Lasse) och E3 (Policy of Truth).

– Jag är väldigt tacksam över att få köra så fina hästar som Propulsion. Sommaren har varit fantastisk.

Mosaique Face gjorde ett väldigt bra lopp som tvåa.

– Just nu känns det tungt. Jag visste inte vilken fart Robert Bi kom med i tredjespår och jag valde att köra mot honom. För att vi skulle vinna loppet hade On Track Piraten behövt hålla lite bättre utvändigt så att inte Örjan (Kihlström) kunde få luckan, sade Adrian Kolgjini.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset