Sport Sport-topp

Ny toppentid av Kallur

Susanna Kallur stod för ännu ett toppenlopp när hon på lördagen sprang på 12,91 i Finland.
Susanna Kallur stod för ännu ett toppenlopp när hon på lördagen sprang på 12,91 i Finland.

Susanna Kallur gjorde sitt andra lopp i år och kapade sitt årsbästa med nio hundradelar till 12,91.Nu är hon nära OS-kvalgränsen.– Jag vet att jag kan springa fortare än så här, säger hon till TT.

Förra veckan sprang Susanna Kallur på imponerande 13 blankt i sin comeback på Diamond League-galan i Stockholm.

Och på midsommardagen stod hon för ännu ett toppenlopp i finska Kuortane: 12,91.

– Allt som allt kändes det bra, det var ett steg framåt. Men samtidigt kändes det som att jag hade en sämre start än i Stockholm, så jag fick inte riktigt till det, säger Kallur.

Tvåa bakom Neziri

Det räckte till en andraplats i tävlingen bakom finländskan Nooralotta Neziri, just nu femma i Europa – men det är tiden som spelar roll.

– Det finns saker att jobba på. Men det kändes också som att jag orkade bättre på slutet. Kanske är det nästa gång jag får ihop det helt.

Förbundskaptenen Karin Torneklint har sagt att hon tänker nominera Kallur till OS oavsett om hon kommer ner till den svenska OS-kvalgränsen på 12,80 – men att klara den tiden skulle övertyga SOK, som är de som ska godkänna nomineringen.

TT: Har du 12,80 i dig?

– Ja, jag tycker helt klart att det finns mer att ta av. Jag vet att jag kan springa snabbare än det här.

Två lopp väntar på EM

Nästa tävling för Kallur är EM i Amsterdam och dagens kapning av årsbästat gör att hon klättrar från fjortonde till tiondeplats i Europa. Det gör i sin tur att hon i EM slipper springa försöksloppet och i stället går direkt till semifinal.

TT: På EM väntar två lopp på samma dag, vad tänker du inför det?

– Det är nånting jag inte gjort på åtta år, så det blir ju nästa utmaning. Men det är bara att köra, jag lär ju klara det.

I Kuortone fanns även Sveriges spjutkastare Sofi Flink som med 59,16 slutade tvåa bakom finländskan Heidi Nokelainen (60,82).