Sport

Ny travseger för bröderna Sedin

Robert Bergh vann i Gulddivisionen med Nahar, hockeybröderna Sedins stjärntravare. Arkivbild.
Robert Bergh vann i Gulddivisionen med Nahar, hockeybröderna Sedins stjärntravare. Arkivbild.

För en vecka sedan vann Robert Bergh Gulddivisionen med Ed You. Ägare: Daniel och Henrik Sedin.På lördagen blev det ny guldseger för NHL-stjärnorna med Nahar på Axevallatravet.En perfekt uppladdning inför kvällsmatchen mot Pittsburgh.

Tvillingarna Sedins intresse för trav har varit stort länge. De äger hästar hos Robert Bergh, Åby, samt hos Björn Karlsson på hemmabanan Solänget i Övik.

Nahar och Ed You är tillsammans med kallblodet Tangen Haap topparna i stallet som hade ett mellanår 2015 med 1,6 miljoner kronor intjänat. 20013 och 2014 var siffran drygt sex miljoner kronor.

Pigg elvaåring

Robert Bergh valde en defensiv taktik med starke Nahar och lade sig på innerspår. Men på sista långsidan kom luckan och den pigge elvaåringen avgjorde säkert över upploppet.

– Banan var otroligt tung ute i tredje-fjärdespår, minst tre-fyra sekunder, och om Nahar gått där ute sista 700-800 metrarna skulle det ta stopp. Därför chansade jag invändigt och det löste sig ju perfekt. Han känns väldigt fin men är fortfarande beroende av fäste och kommer säkert att göra bort sig fler gånger, sade Bergh.

Spring Erom fullföljde fint som tvåa efter att ha travat utvändigt om ledaren Food Money under slutvarvet. En bra prestation av elvaåringen. Men loppet höll ingen högre klass och måste man köra Gulddivisionen varje lördag under vinterhalvåret?

Pär Hedberg, 34, och David Persson, 31, var strålande glada efter varsin V75-seger på hemmabanan Axevalla.

Stark Helga

Proffstränaren Hedberg presenterade Helga Palema i bästa skicka i V75-6. Stoet vann säkert från spets trots hård öppning på den tunga banan med Johnny Takter i sulkyn.

– När jag hörde öppningen på 1.11,8 på det här underlaget tänkte jag gå hem till stallet. Det skulle bara inte gå. Men Helga är stark och höll undan. Skönt att vinna V75 även på en lördag, jag har vunnit på en onsdag och söndag tidigare, dessutom på hemmabanan, sade en lycklig Pär Hedberg.

David Persson är amatör med fina framgångar under 2015. Tillsammans med sambon Kajsa Ljunghager tog de elva segrar på 60 starter och över 600 000 kronor inkört.

Efter tre andraplatser på V75 blev det äntligen full pott för Digger Elias. Björn Goop ledde loppet från start till mål.

– En otrolig känsla, att få vinna på hemmaplan och allting, jag är så skakis nu, sade Persson.

Persson har lärt sig det mesta av tränarna Ulf Stenströmer och Åke Svanstedt. Om dagarna arbetar han på mekanisk verkstad medan sambon Kajsa Ljunghager som jobbar som hästskötare hos Eric Martinsson.

– Vi delar det stora intresset för hästarna och jobbar med dom på kvällar och helger, sade Axevallaamatören som har sex hästar i stallet.