Sport

Ny triumf för oslagbare Bolt

OS-guld nummer 8 hemma! Usain Bolt motsvarade alla förväntningar, utom möjligen sina egna förhoppningar om världsrekord, när han tog OS-guldet på 200 meter.
OS-guld nummer 8 hemma! Usain Bolt motsvarade alla förväntningar, utom möjligen sina egna förhoppningar om världsrekord, när han tog OS-guldet på 200 meter.

Muhammad Ali, Pelé – och Usain Bolt? Den jamaicanska superstjärnan skrev ännu ett kapitel i framgångssagan.Men det tredje raka OS-guldet på 200 meter kom utan ett nytt världsrekord.– Jag börjar bli gammal, säger Bolt, som sprang på 19,78.

Han gjorde det i Peking, han gjorde det i London – och gjorde det igen i Rio de Janeiro.

Jublet på Olympiastadion, tyvärr inte helt fullsatt den här kvällen heller, var öronbedövande när friidrottens största affischnamn tog sitt åttonde OS-guld hittills.

Efter semifinalen, där han lekande lätt sprang på 19,78, talade jamaicanen om möjligheterna till världsrekord, alla helst ett fantomlopp under 19 sekunder.

Men även för en mindre putsning av världsrekordet, hans 19,19 från VM-finalen i Berlin 2009, skulle det krävas ett fantastiskt lopp. Skulle det verkligen vara möjligt med tanke på Bolts lite knaggliga säsong?

På regnvåta banorna på Olympiastadion i Rio var svaret entydigt nej. Han kastade en blick på resultattavlan i samma veva som han korsade mållinjen och fick besviket konstatera att världsrekordet var långt, långt borta.

"Den störste"

Usain Bolt fick en bra start och kom ut ur kurvan med en solklar ledning. Den riktiga fartökningen uteblev dock. Till slut vann han med två-tre meter, men klockan stannade, precis som i semin, på 19,78.

Silvret gick till kanadensaren Andre de Grasse (20,02) och bronset till fransmannen Christophe Lemaitre (20,12).

– Jag sprang hårt i kurvan. Men på rakan svarade min kropp inte. Jag börjar bli gammal, säger Bolt.

Han ville verkligen, verkligen sätta världsrekord. Men fick nöja sig med att ta sitt tredje raka OS-guld på 200 meter.

– Jag behöver inte bevisa något annat. Vad mer skulle jag kunna göra för att bevisa för världen att jag är den störste?

– Jag försöker vara en av de största. Att vara som (Muhammad) Ali och Pelé. Jag hoppas att jag är i den kategorin efter de här spelen.

Sista chansen

Usain Bolt har ända sedan genombrottet pratat om att han vill bli ihågkommen som tidernas bäste sprinter, en odödlig friidrottare.

Nu har han bara ett guld kvar att försvara i Rio de Janeiro, stafetten på 4x100 meter, för att fullborda jakten på en gyllene trippel – tre OS-guld, tre OS i rad. Bolt sprang inte i försöken i går, men han lär dyka upp i det jamaicanska laget till finalen.

Därefter är OS-karriären över för världens hittills snabbaste man, som fyller 30 på söndag.

– Det här är absolut mitt sista OS. Jag har gjort nog, sade Bolt inför OS.

– Många är inte så glada för det, men sorry.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset