Nyheter Toppnyheter

Ny vändning i riksrättsprocess

Brasiliens president Dilma Rousseff.
Brasiliens president Dilma Rousseff.

Gårdagens ogiltigförklarande av ett tidigare steg i riksrättsprocessen mot Brasiliens president Dilma Rousseff slog ner som en bomb.Nu, mindre än ett dygn senare, upphäver talmannen sitt eget beslut.

I ett uttalande mitt i natten lokal tid uppger Waldir Maranhão att han "dragit tillbaka beslutet", rapporterar AFP. Den tillförordnade talmannen i kongressens underhus anger ingen anledning till sin helomvändning.

Beskedet kommer efter att senatens talman, Renan Calheiros, trotsigt meddelat att han tänkt strunta i måndagens ogiltigförklarande och gå vidare med omröstningen på onsdag, då det avgörs om presidenten ska ställas inför riksrätt.

Ogiltigförklarandet gällde den tidigare omröstning i kongressens underhus som skickade fallet vidare till senaten. Ledamöterna borde inte på förhand ha gått ut offentligt med sin åsikt och det var fel av partiledarna att instruera sina medlemmar hur de skulle rösta, motiverade Maranhão sitt nu upphävda beslut.

Dilma Rousseff står anklagad för att ha brutit mot budgetregler inför valet 2014. Över hälften av senatsledamöterna har uppgett att de kommer att rösta för att ställa henne inför riksrätt. Hon stängs därmed av från sin post under tiden rättegången pågår och vicepresidenten Michel Temer tar över som president.

Rouseff och regeringsanhängare liknar processen vid en statskupp.