Sport

Ny vd fast framför väderprognoser

Eva-Lena Frick. Arkivbild.
Eva-Lena Frick. Arkivbild.

Eva-Lena Frick, ny vd för Vasaloppet, har stort fokus på vädret. Två gånger i timmen läser hon väderleksprognosen inför söndagens Vasalopp.– Det är spännande eftersom vädret är det enda vi inte kan påverka, säger Frick, som ska balansera framtida visioner för ett arrangemang med starka historiska anor.

Vid årsskiftet tillträdde Eva-Lena Frick tjänsten som vd för Vasaloppet. Nu är mitt inne i sitt elddop.

Årets vintervecka har lockat drygt 66 000 deltagare.

– Början av veckan har präglats av ren glädje. Det har gått så otroligt bra. Vi har en organisation som levererar och nu ser vi fram emot den avslutande helgen. Vädret ser också lovande ut, säger Frick efter att precis ha läst av den senaste prognosen.

– Det blir nysnö, men det verkar som det inte ska snöa under själva Vasaloppet. Vi kommer att klara alla väderförutsättningar. Grunden är hård, även om det blir lite mjukare i spåret. Men det blir inte lika lättåkt på söndag som tidigare i veckan.

"Svår balansgång"

Eva-Lena Fricks entré som vd för Vasaloppet präglas av en ambition för utveckling och förnyelse av både vinter- och sommarveckan.

– Vi måste utvecklas för att inte avvecklas. Samtidigt är detta en process som måste ske i takt med den historia och tradition som präglar Vasaloppet. Det är en svår balansgång. Det är svårt att öka antalet deltagare utan att riskera att ge avkall på kvalitén. Men vi har flera nya idéer som ändå utvecklar arrangemanget, säger Frick, som redan nu presenterar två nyheter.

Lopp för nybörjare

På lördag är det premiär för Öppet spår, nio kilometer.

– Där är en målgrupp alla nysvenskar. Nu får de, och många andra som inte är uppvuxna på skidor, chansen att lära känna Vasaloppet.

Hon berättar också om ett nytt lopp till nästa år som ska presenteras i mars. Enligt vad TT erfar handlar det om Nattvasan, ett lopp för äventyrare som vill åka det klassiska loppet i pannlampans sken.