Nöje Film

Nya äventyr för hundra(ett)åringen

Robert Gustafsson kommer tillbaka i rollen som Allan Karlsson i "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". Även vapendragaren Julius Jonsson, som spelas av Iwar Wiklander, kommer tillbaka i filmen, som har premiär på juldagen.
Robert Gustafsson kommer tillbaka i rollen som Allan Karlsson i "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". Även vapendragaren Julius Jonsson, som spelas av Iwar Wiklander, kommer tillbaka i filmen, som har premiär på juldagen.

Ett år äldre – men fortfarande lika äventyrslysten. På juldagen är Allan Karlsson tillbaka i "Hundraettåringen som smet från notan och försvann". Trots Robert Gustafssons timslånga våndor i sminket. – Visst är det fascinerande? säger han.

Det tar mellan fyra och fem timmar att förvandla Robert Gustafsson, 51, till Allan Karlsson, nyss fyllda 101.

Att han har gjort det förut gör tyvärr inte saken särskilt mycket lättare.

– Det är väl snarare att det ska läggas till ytterligare en kvart, för att få dit några rynkor till. Nej, det är inget som jag varken ser fram emot eller kan minnas med glädje. Det är den jobbigaste biten för mig, medger han.

Gustafsson, som har en långsittning i sminket att vänta även efter pressträffen i Film Västs lokaler i Trollhättan, pekar på vänstra sidan av halsen.

– Jag fick besöka hudläkare. Men jag klarade mig, jag har lite brännskador fortfarande kvar på halsen bara, lite pigmentfel. Det är små minnesmärken.

Dubbelt Herngren

Men trots den ibland smärtsamma sminkprocessen, med det Oscarsnominerade paret Eva von Bahr och Love Larson i spetsen, låg det aldrig någon större tvekan bakom beslutet att kliva in i Allan Karlssons kropp och värld en gång till.

– Det är det som är så fascinerande. Jag och (Johan) Rheborg blev klara med en film för några veckor sedan, med våra figurer Morran och Tobias.

– Vi skrattade väldigt mycket när vi skrev det, sedan när man står där med deg i ansiktet, en kulspruta i nacken eller kör cross inomhus, då är man inte så stöddig. "Varför skrev vi det här, det är ju vi som ska göra det?".

Till skillnad från den första filmen, som byggde på Jonas Jonassons succébok "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann", bygger uppföljaren på ett manus som är tänkt för bioduken från början. Många av karaktärerna från den första filmen kommer dock tillbaka, både framför och bakom kameran. Till exempel står Felix Herngren på nytt för regin, den här gången tillsammans med brodern Måns.

Gangsters och CIA

I pressmaterialet presenteras ett fartfyllt upplägg, med hämndlystna gangsters, ryska bekanta från förr och amerikanska CIA.

– Man kan väl säga så här. Filmen börjar på Bali. Allan fyller 101, pengarna är slut.

– Där börjar historien och det blir en ganska trasslig resa för det här gänget, säger Felix Herngren.

Nytt undantag?

Den första filmen sågs av över 1,5 miljoner biobesökare bara i Sverige och gjorde succé även i bland annat Tyskland, Österrike och Sydkorea. Det är därför med vissa reservationer som bröderna Herngren tar sig an uppföljaren. Inte minst med tanke på "tvåornas" dåliga rykte i filmvärlden.

Robert Gustafsson nämner "Toy Story 2" som ett undantag, medan Måns Herngren flikar in "Gudfadern 2". Men det förändrar inget, konstaterar Felix Herngren.

– Jag vet att det finns ett par undantag, men det är många tvåor som blivit skitdåliga och folk har blivit jättebesvikna. Så det är väl vår ambition, att slå de dåliga förväntningarna, säger han.

– Det finns för- och nackdelar med allting. Men jag tror mycket på den här filmen. Det vi har gjort hittills känns väldigt roligt.

Thomas Johansson/TT
Bröderna Måns och Felix Herngren ska försöka följa upp succén från förra filmen om Allan Karlsson. "Vi utgår från en fantastisk värld och får göra en filmhistoria om det", säger Felix.
Thomas Johansson/TT
Intresset var stort när lite mer detaljer om "Hundraettåringen som smet från notan och försvann" presenterades i Trollhättan. Filmen regisseras av Felix och Måns Herngren, med Robert Gustafsson i huvudrollen som hundraettåringen Allan Karlsson.
Disney
Det tog över fyra timmar att förvandla Robert Gustafsson till rollkaraktären i "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Maskörerna, det äkta paret Eva von Bahr och Love Larson, belönades med en Oscarsnominering för filmen, men förlorade mot "Mad Max: Fury road".
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset