Nyheter Världen

Nya dödsoffer – ICC granskar

Åklagaren Fatou Bensouda vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Arkivbild.
Åklagaren Fatou Bensouda vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Arkivbild.

En general samt hans fru och dotter har dödats i BurundiInternationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag har dragit i gång en förberedande granskning av det ökade våldet i Burundi sedan april i fjol.

I huvudstaden Bujumbura dödades generalen Athanase Kararuza när han lämnade av sin dotter vid skolan. Även hans hustru och dottern dödades när okända män attackerade med raketvapen och granater.

En del av konflikten i Burundi är etnisk, och står mellan folkgrupperna hutu och tutsi. Generalen, som också var säkerhetsrådgivare åt vicepresident Gaston Sindimwo, var tutsi och teorier talar om att hans banemän försöker så splittring mellan grupperna inom militären och polisen.

Samtidigt har åklagaren Fatou Bensouda vid Internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag dragit i gång en förberedande granskning av det ökade våldet sedan april i fjol, då Pierre Nkurunziza klargjorde sin vilja att sitta kvar som president en tredje mandatperiod.

Åklagaren klargör att rapporterna talar om dödande, olagliga frihetsberövanden, tortyr, våldtäkter och annat sexuellt våld samt försvinnanden – brott vilka ICC kan granska och döma över.

Utredningen ska avgöra om en fullskalig granskning ska sättas in, vilken i så fall kan leda till att skyldiga pekas ut för krigsbrott eller brott mot mänskligheten.