Sport

Nya dopningsanklagelser avfärdas

Ryssland vann hela 33 medaljer, varav 13 guld, vid vinter-OS i Sotji 2014. Nu uppger en visselblåsare att åtminstone fyra av guldmedaljörerna var dopade. Arkivbild.
Ryssland vann hela 33 medaljer, varav 13 guld, vid vinter-OS i Sotji 2014. Nu uppger en visselblåsare att åtminstone fyra av guldmedaljörerna var dopade. Arkivbild.

Åtminstone fyra ryska guldmedaljörer vid vinter-OS i Sotji för två år sedan dopade sig. Det säger visselblåsaren Vitalij Stepanov i en intervju med det amerikanska tv-programmet "60 minutes".

Vitalij Stepanov hävdar att han fått uppgifterna från Grigorij Rodtjenkov, tidigare chef för det skandalomsusade ryska dopningslaboratoriet.

Rysslands idrottsminister Vitaij Mutko avfärdar anklagelserna som rena spekulationer och framställer Stepanov som en person ute efter att svartmåla Ryssland.

– Vad kan han lägga fram för fakta, vilka listor, varför har han bestämt sig för att komma med de senaste anklagelserna just nu, säger Mutko till nyhetsbyrån Tass. Det är uppenbart att det här är någon som är ute efter att skada rysk idrott.

Ryssland vann 13 guldmedaljer i spelen på hemmaplan. Inga idrottare pekas ut med namn i programmet.

Internationella antidopningsbyrån Wada säger att inga kommentarer kommer att ges förrän programmet har sänts i amerikansk tv på söndagen.

– Vi kommer att titta noggrant på programmet, säger talespersonen Ben Nichols till Reuters.

Ryska friidrottare har stoppats från alla tävlingar inklusive sommarens OS i Rio de Janeiro efter att en oberoende Wada-rapport konstaterade att Ryssland ägnat sig åt omfattande dopning med stöd från staten.

Alexander Zemlianichenko/AP/TT
Nu kommer ytterligare dopningsanklagelser rörande verksamheten vid det ryska dopningslaboratoriet. Arkivbild.