Sport Sport-topp

Nya dopningsavslöjanden nästa vecka

Thomas Bach. Arkivbild.
Thomas Bach. Arkivbild.

Om dopningsanklagelserna kring OS i Sotji visar sig stämma tänker IOK-ordföranden Thomas Bach ta till hårdhandskarna.Ryska idrottsförbund riskerar att stängas av eller uteslutas.Och nya dopningsfall från London-OS kan avslöjas nästa vecka.

Internationella olympiska kommittén har krävt att antidopningsbyrån Wada utreder de nya anklagelserna om att flera ryska medaljörer vid vinter-OS i Sotji 2014 skulle ha varit dopade, men att OS-laboratoriet skulle ha bytt ut deras dopningsprover.

I en debattartikel i franska Le Monde, som senare även publicerades på IOK:s webbplats, säger Bach att de nya anklagelserna är väldigt detaljerade och därför oroande.

"Om utredningen visade att anklagelserna stämmer hamnar dopningen i en ny chockerande dimension, på en hittills oöverträffad nivå av brottslig verksamhet", säger Bach.

Kan bli avstängningar

IOK-basen säger att den olympiska rörelsen, genom sin nolltolerans-policy mot dopning, i så fall kommer att ta till med hårdhandskarna.

"Det skulle kunna innebära straff av varierande slag. Från livstidsavstängningar från OS till avstängningar eller uteslutningar av ryska idrottsförbund, liknande den avstängning som Rysslands friidrottsförbund fick av Internationella friidrottsförbundet, säger Bach.

Rysslands idrottsdepartement säger i ett uttalande att man kommer att samarbeta med Wada i utredningen av Sotji-OS, uppger AFP.

Dussintals kan missa OS

IOK har gjort nya analyser av dopningsprov från OS i Peking 2008 och London 2012 med den allra senaste testtekniken. 31 av Peking-proverna visade spår av förbjudna medel. Svar på London-proverna beräknas komma nästa vecka.

"Detta kommer förmodligen att hindra dussintals idrottare, som tidigare dopat sig, från att tävla i Rio i augusti", säger Bach.