Nyheter Toppnyheter Världen

Nya flyktingläger i Grekland

Syriska flyktingar i ett flyktingläger på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.
Syriska flyktingar i ett flyktingläger på den grekiska ön Lesbos. Arkivbild.

Grekland planerar att bygga flera nya anläggningar för att minska på trycket i de överbefolkade flyktinglägren på öarna, uppger en regeringstjänsteman.Lägren har kritiserats och bland annat beskrivits som smutsiga och osäkra av hjälporganisationer.

Mer än 10 700 flyktingar finns i lägren på fem grekiska öar som har kapacitet för 7 450 personer, enligt officiella siffror.

Flera nya anläggningar ska byggas med kapacitet för omkring 1 000 personer vardera, för att kunna föra över flyktingar från de grekiska öarna, och andra kritiska platser.

– Vi står inför flera problem på öarna. Människor känner sig instängda och besvikelsen växer. De kom väldigt nära drömmen om att komma till Europa, men nådde den inte, säger en regeringstjänsteman som vill vara anonym.

Tjänstemannen säger också att behandlingarna av asylansökningarna ska snabbas upp.

– De nya anläggningarna kommer att vara bättre, mer permanenta och mindre.

Åtta tillbakaskickade

Samtidigt uppger grekiska myndigheter att landet har skickat tillbaka åtta män från Syrien med ett plan till Turkiet, i enlighet med EU:s flyktingöverenskommelse med Turkiet. Totalt har 476 personer skickats tillbaka sedan i mars.

Sedan överrenskommelsen mellan EU och Turkiet har flyktingströmmen till Grekland minskat. Det har enligt Reuters varit en liten ökning under de senaste veckorna, men den går inte att jämföra med förra året då hundratals och ibland tusentals anlände varje dag.

"Behovet akut"

En representant för hjälporganisationen Arsis uppger att det endast finns 728 sängar tillgängliga för 3 168 registrerade ensamkommande barn i Grekland.

Enligt organisationen är behovet akut.

– Vi letar sändigt efter utrymme för att ge skydd till ensamkommande, säger Arsis representant Katerina Poutou.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset