Nyheter Ekonomi Världen Sverige Sverige-topp

Nya id-regler sätter spår i Europa

Id-kontroller infördes i natt vid tågstationen på Kastrups flygplats. Danmark följde snart efter och införde kontroller vid tyska gränsen.
Id-kontroller infördes i natt vid tågstationen på Kastrups flygplats. Danmark följde snart efter och införde kontroller vid tyska gränsen.

Danmark införde tillfälliga id-kontroller vid gränsen mot Tyskland bara timmar efter Sveriges krav på id-kort. Skarp kritik från flera håll mot de svenska reglerna som kan få den europeiska flyktingpolitiken att förändras radikalt.

Stor förvirring rådde bland annat på Kastrup under måndagen och det danska tågbolaget DSB hade svårt att reda ut vilka id-handlingar som gällde.

– En vakt har inte släppt igenom resenärer och sedan har en annan gjort det, konstaterar Niels Paarup-Petersen, centerpartist i regionfullmäktige och representant från organisationen Öresundsrevolutionen.

Gränskontrollerna tycks inte ha fått någon större effekt på antalet flyktingar som söker sig till Malmö. Få flyktingar har nekats att resa för att de saknade giltig legitimation.

Sveriges krav på id-kort kan bana väg för en ny europeisk flyktingpolitik som kan begränsa den fria rörligheten ytterligare.

– Man kommer nå fram till en punkt där det blir så kostsamt och smärtsamt att det faktiskt gör mindre ont att sätta sig ner och försöka ta tag i att utforma en ny flyktingpolitik än att låta bli, säger Joakim Ruist, nationalekonom och migrationsforskare vid Handelshögskolan i Göteborg.

På måndagseftermiddagen stod det klart att 400 soldater från det danska försvaret ska hjälpa till med id-kontrollerna vid gränsen till Tyskland.

– Fler länder kommer att tvingas införa interna gränskontroller, säger Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen.

Stänger ute flyktingar

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är kritisk mot den förda politiken.

– Det här är en del av en dominoeffekt som förhindrar för asylsökande att söka asyl. Risken är ju att stora delar av EU stänger för asylsökande på sikt, säger han till TT.

Flykting- och människorättsorganisationer riktar skarp kritik mot id-kontrollerna. Åtgärden kan komma att stänga ute vissa grupper från att söka asyl i Sverige.

– Många av de mycket unga som är på flykt har inte id-handlingar, och har aldrig haft det. Många ensamkommande från Afghanistan är till exempel uppvuxna i Iran som papperslösa, säger Sanna Vestin, ordförande för Flyktinggruppernas Riksråd (FARR).

Hon påpekar att vissa id-handlingar från länder som Afghanistan och Somalia inte godkänns. Även de som har förlorat sina id-handlingar på flykten hit drabbas.

"Ser positivt på det"

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson välkomnar det danska beslutet om gränskontroller.

– Jag ser positivt på det. Men det borde ha kommit tidigare. En stor del av våra problem har ju uppstått därför att Danmark fungerat som ett transitland för flyktingar, vilket strider mot Schengen-reglerna, säger han till TT.

Tysklands regering är kritisk. Sveriges och Danmarks agerande bidrar till att Schengen-samarbetet nu är i gungning, menar UD-talesmannen Martin Schäfer.

Många resenärer har inte släppts igenom id-kontrollerna, trots att de har id-kort. DSB har gått ut med ny information om vad som gäller.

Fotolegitimation måste innehålla uppgifter om innehavarens fullständiga namn, personnummer eller födelsedatum, serienummer, innehavarens underskrift, giltighetstid och vara utfärdad av en myndighet.

– Om ID-kortet uppfyller kraven godkänns det, säger DSB:s presstalesperson.

Drago Prvulovic/TT
Id-kontroller vid Hyllie station i Malmö i dag.
Dresling Jens
Stängslet på Kastrups flygplats. Arkivbild.
Johan Nilsson / TT
Monica och Alexander Klein får sina id-handlingar kontrollerade vid Kastrup tågstation.
Björn Lindgren/TT
Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen meddelar att Danmark börjar med id-kontroller vid gränsen mot Tyskland redan i dag.
Björn Lindgren/TT
En resesenär utan giltiga id-handlingar vid informationsdisken i på Köpenhamns flygplats Kastrup.
Björn Lindgren/TT
ID-kontroll av tågresenärer vid tågstationen på Köpenhamns flygplats Kastrup.