Nyheter Världen

Nya ledaren lovar styra upp Ukraina

Volodymyr Hrojsman under sitt tal i parlamentet.
Volodymyr Hrojsman under sitt tal i parlamentet.

Ukrainas nya västorienterade premiärminister Volodymyr Hrojsman lovar att med fast hand städa upp i det krisdrabbade landet. Men reformivrare oroas av att flera expertministrar i regeringen ersätts med personer från det politiska etablissemanget.

– Jag kommer att visa vad det verkligen innebär att leda ett land, sade Hrojsman inför omröstningen i parlamentet, där han godkändes som ny premiärminister med 257 röster mot 50 på torsdagen, enligt AFP.

Det var i söndags som Arsenij Jatsenjuk meddelade att han beslutat att kliva ner från posten på grund av den politiska krisen i landet.

Lovar bekämpa mygel

Förhoppningen är att en ny ministär under Hrojsman ska kunna bryta det dödläge som hindrat försök att bekämpa korruption och försenat stora skuldåterbetalningar till utländska långivare. I sitt tal inför parlamentet lyfte Hrojsman även fram att han vill stärka banden med resten av Europa. Han har tydligt ställt sig bakom de åtstramningar som krävts av IMF i utbyte mot det ekonomiska räddningspaketet.

38-åringen blir Ukrainas yngsta premiärminister någonsin och beskrivs, enligt AFP, av sin bundsförvant president Petro Porosjenko som en "politiker från en ny generation". Hrojsman förde en relativt anonym tillvaro som borgmästare i en mindre stad i västra Ukraina fram tills för två år sedan, då han flyttade till Kiev efter att det ryskstödda styret störtades i revolten 2014. I oktober samma år valdes han in i parlamentet under Porosjenkos vingar och utsågs till talman strax därpå.

Teknokrater lämnar

Hrojsman har vunnit erkännande som en enande kraft då han lyckats hålla det vanligtvis stormiga parlamentet under hyfsad ordning.

Samtidigt har reformivrare uttryckt oro över att flera erfarna väststödda teknokrater nu lämnar regeringen, som i sin nya tappning väntas stärka Porosjenkos inflytande över den ekonomiska politiken.

– Tyvärr, som jag ser det, har några av de allra mest effektiva ministrarna lämnat regeringen – mina allierade när det gäller reformer, med samma typ av värderingar och stor integritet, säger Aivaras Abromavicius, som under nästan ett och ett halvt år var ekonomiminister i Ukraina.

Han avgick i protest mot korruption redan i februari i år, men ersattes formellt först i dag.

Abromavicius pekar särskilt ut tre ministrar som han anser borde ha fått fortsätta i den nya regeringen. En av dem är den förra finansministern Natalie Jaresko, som Abromavicius tycker borde ha fått bli premiärminister i stället för Hrojsman.