Teknik Nyheter Sverige

Nya rön om hundens ursprung

Våra hundars anfäder tämjdes av människan på två olika platser i världen, visar nya forskarrön. Arkivbild.
Våra hundars anfäder tämjdes av människan på två olika platser i världen, visar nya forskarrön. Arkivbild.

Att hunden härstammar från vargen har forskarna länge varit eniga om. Men var de första vargarna började leva med människor har det rått delade meningar om. Nu pekar en studie på att det ägde rum på två olika platser.

Hunden är det djur som domesticerades först, tusentals år innan vi fick andra husdjur som kor, getter och grisar. De tros ha utvecklats från vargar som började söka sig till människor, kanske lockade av matrester.

Den nya studien pekar på att processen ägde rum i två olika ändar av den eurasiska kontinenten, både i Asien och i Europa eller främre Orienten.

– Det betyder att minst två grupper av människor oberoende av varandra kom till samma slutsats: Hundar kan tämjas, säger forskningsledaren Laurent Frantz, genetiker vid universitetet i Oxford, till Reuters.

Studien, som publiceras i tidskriften Science, bygger på dna från ben i innerörat på en 4 800 år gammal hund som hittats på Irland. Det har jämförts med dna från våra dagars hundar och dna-spår från 59 hundar som levde för mellan 14 000 och 3 000 år sedan.

Många hundar bär i dag genetiskt arv från både den östra och den västra ursprungspopulationen, men den asiatiska har blivit dominerande, enligt Frantz. Han framhåller att rönen är en hypotes som behöver stärkas av mer forskning.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset