Nöje Film

Nya regler efter Oscarskritik

"Akademin ska leda och inte vänta på att industrin ska hinna ikapp", säger Oscarsakademins ordförande Cheryl Boone Isaacs i ett pressmeddelande.
"Akademin ska leda och inte vänta på att industrin ska hinna ikapp", säger Oscarsakademins ordförande Cheryl Boone Isaacs i ett pressmeddelande.

Det har stormat kring årets Oscarsnomineringar och flera stjärnor har valt att bojkotta galan på grund av bristande mångfald bland de möjliga pristagarna. Nu agerar akademin.

På torsdagen röstades nya regler igenom för att öka mångfalden bland akademins medlemmar. Målet är att fördubbla antalet medlemmar från tidigare underrepresenterade grupper, däribland kvinnor, till år 2020.

"Akademin ska leda och inte vänta på att industrin ska hinna ikapp", säger Cheryl Boone Isaac, akademins ordförande, i ett pressmeddelande.

Nu ska man bland annat göra om reglerna för hur länge man som medlem behåller sin rösträtt, att införa tre nya platser i ett av akademins organ (Board of governors) och strukturera om i kommittéerna.

Akademin menar att de nya reglerna kommer att ge "omedelbar effekt" och skriver att de kommer att "starta processen med att tydligt ändra medlemssammansättningen".

Samtliga 20 av de som i år tävlar i de främsta skådespelarkategorierna är vita och bland de nominerade för regi och manus finns inte en enda kvinna.

Boone Isaacs, som är den första afroamerikanska Oscarsordföranden någonsin, har lyft mångfaldsfrågan sedan hon tillträdde 2013, men framhöll tidigare i veckan själv att förändringsarbetet inte har gått tillräckligt snabb.

Årets gala äger rum i Los Angeles den 28 februari.