Teknik Nyheter Sverige

Nya regler om farligt brandskum

Brandskum med högfluorerande ämnen används bland annat vid militära flygplatser. Arkivbild.
Brandskum med högfluorerande ämnen används bland annat vid militära flygplatser. Arkivbild.

I flera uppmärksammade fall har skum från brandsläckning förgiftat dricksvatten i landet.Nu föreslår Kemikalieinspektionen (KemI) begränsningar i användningen av skum med fluortillsatser.

"Högfluorerande ämnen från brandskum stannar kvar extremt länge i naturen och kan hota försörjningen av dricksvatten. Därför är det viktigt att så långt det är möjligt minska användningen av denna typ av brandskum", skriver Inger Cederberg, utredare på KemI i ett pressmeddelande.

De högfluorerade så kallade PFAS-ämnena har hittats nära flygplatser och brandövningsplatser och i områden där brandsläckning skett. I en del fall har utsläppen lett till att vattentäkter har behövts stängas.

Nu föreslår KemI till regeringen att PFAS-skum – som används vid exempelvis petroleumbränder – från den 1 januari 2017 som regel bara får användas när det sedan kan samlas ihop och förstöras. Undantag ska få göras i akuta lägen vid bränder i vätskor, samt vid användning till sjöss och i utbildning i Försvarsmakten.

Enligt förslaget ingår också att regeringen 2019 ska se över när helt fluorfria alternativ kan börja användas och undantagen tas bort.

KemI kommer med förslagen efter att regeringen gett myndigheten i uppdrag att utreda saken.