Nyheter Toppnyheter Världen

Nya robotuppskjutningar av Nordkorea

Tidigare i juli avfyrade Nordkorea en robot från en ubåt utanför landets östkust. Arkivbild.
Tidigare i juli avfyrade Nordkorea en robot från en ubåt utanför landets östkust. Arkivbild.

Nordkorea fortsätter att provocera omvärlden och har skjutit upp tre nya ballistiska robotar.USA tänker ta upp frågan i FN.

De tre robotarna flög mellan 50 och 60 mil österut mot Japanska sjön, enligt Sydkorea. De sköts upp tidigt under tisdagsmorgonen, lokal tid, från staden Hwangju i västra delarna av landet och tros vara så kallade scudrobotar med tillräcklig räckvidd att nå Sydkorea.

Även USA bekräftar att robotarna har upptäckts och kunnat spåras. De sköts upp i tät följd kring klockan 23, svensk tid.

Hot om handlingar

Läget har blivit allt mer spänt i området under de senaste veckorna. För knappt två veckor sedan avfyrade Nordkorea en robot från en ubåt utanför landets östkust, enligt Sydkorea. I juni gjordes två robottest med en kraftfull ballistisk medeldistansrobot.

Enligt USA verkar det sig den här gången röra sig om två scudrobotar och en medeldistansrobot av typen Rodong.

– Vi fördömer starkt detta och Nordkoreas andra tidigare robottester, som bryter mot FN-resolutioner som uttryckligen förbjuder Nordkoreas uppskjutningar av ballistiska robotar, säger försvarshögkvarteret Pentagons talesperson Gary Ross.

– Vi avser att ta upp frågan i FN för att komma till en internationell lösning där Nordkorea hålls ansvarig för dessa provocerande handlingar.

Japan fördömer

Förra veckan hotade Nordkorea att ta till ospecificerad "fysisk handling" sedan USA och Sydkorea kommit överens om att till i slutet av nästa år placera ut ett robotförsvarssystem av typen THAAD i Seongju, som en följd av det växande hotet från Nordkorea.

– Vi uppmanar Nordkorea att avstå från fler åtgärder som ytterligare kan skapa spänning i regionen och i stället fokusera på att ta konkreta steg för att uppfylla sina åtaganden och internationella skyldigheter, säger Gary Ross.

Även Japan fördömer uppskjutningarna, rapporterar Reuters.

"De senaste uppskjutningarna är ett brott mot FN:s resolutioner och extremt farligt för sjöfart och flyg och vi har starkt protesterat", heter det i ett uttalande från den japanska regeringen.

Lee Jin-man/AP/TT
Sydkoreaner på tisdagen i protest mot ett robotförsvarssystem av typen THAAD.