Nöje

Nya stjärnor utanför storstäderna

Fäviken Magasinet i Järpen, som drivs av Magnus Nilsson, blir första svenska restaurangen utanför Stockholm med två stjärnor i Guide Michelin.
Fäviken Magasinet i Järpen, som drivs av Magnus Nilsson, blir första svenska restaurangen utanför Stockholm med två stjärnor i Guide Michelin.

Nu går det att äta stjärnmärkt även utanför storstäderna. Bland annat fick Fäviken Magasinet i Järpen två stjärnor direkt när Guide Michelin vidgade sina vyer. – Vi har jobbat väldigt målmedvetet länge, säger Magnus Nilsson, som driver restaurangen.

I fjol fick Malmö sina första stjärnor i den prestigefyllda guiden. I år blickar däckfabrikanten Michelin ut även mot mindre orter i Norden med sina restaurangtips. Som mot Järpen, där Fäviken Magasinet nu kan skryta med sina två stjärnor.

– Vi har jobbat med det här i åtta år, så vi är inte nystartade direkt. Men det är kul att Michelin inte bara tittat på storstäderna nu, säger Magnus Nilsson.

– Vi har gjort den här grejen utan dem, så vi är en ganska mogen restaurang som blir bättre hela tiden.

Snabbt fullbokat

Någon ökning i antalet gäster räknar han dock inte med – redan nu är det fullsatt varje kväll och snabb åtgång när möjligheten till nya bokningar släpps. Fäviken Magasinet, som ligger drygt 20 minuters bilfärd från Åre, är världsberömt bland matentusiaster.

– Mer än hälften av våra kunder kommer från utanför Skandinavien, berättar Magnus Nilsson.

– Det är självklart ett privilegium att folk kommer hit bara för att äta hos oss, att de tycker att resan är värd det för en stor matupplevelse.

Bättre spridning

Guide Michelin fick i fjol en del kritik när den nordiska guiden bara tog upp storstäderna. I år är spridningen större. Utöver Fäviken får Hotel Borgholm på Öland, PM & Vänner i Växjö och Daniel Berlin Krog i Skåne Tranås i Tomelilla varsin stjärna. Dessutom hamnar stjärnor på exempelvis Bornholm och i Stavanger.

– Vi vet att vi har fantastiska restauranger utanför storstäderna, vilket vi också påpekade för Michelin i fjol, säger Eva Östling, vd på branschorganisationen Visita.

– Det är glädjande att de lyssnat bland annat på oss. Det är oerhört viktigt att vi kan belysa de här ställena, där enskilda entreprenörer gör så mycket för sin ort.

Sverige är i knapp ledning i Norden, med totalt 24 stjärnmärkta restauranger mot Danmarks 22. De största vinnarna i den nya guiden har dock ändå dansk prägel, när Geranium i Köpenhamn och Maaemo i Oslo (med dansk köksmästare) blir Nordens första trestjärniga restauranger.