Nyheter Ekonomi Världen

Nya strejker i delat Belgien

Strejk stoppar trafiken till Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel.
Strejk stoppar trafiken till Zaventem-flygplatsen utanför Bryssel.

Det kokar i söder, men pyser bara i norr när ännu en dag av ilskna demonstrationer och stillastående tåg tär hårt på sammanhållningen i Belgien.

Omkring 10 000 demonstranter beräknas ha deltagit i tisdagens protestmarsch i Bryssel mot mitten-högerregeringen och dess arbetsmarknadspolitik.

Runt om i landet stod mängder av tåg, bussar och tunnelbanor stilla. Sopkassar väntade förgäves på sina hämtare och även flera skolor fick stänga när kökspersonal och fritidsledare höll sig borta.

Protesterna gäller bland annat höjd pensionsålder och möjligheten att under viss tid öka veckoarbetstiden. Ilskan har samtidigt en tydligt regional prägel: framför allt strejkar de fransktalande vallonerna i söder.

– Jag får inte intryck av att strejkviljan är särskilt enorm i Flandern, konstaterar Antwerpens borgmästare Bart De Wever, partiledare för flamländska separatistpartiet NVA, i en syrlig kommentar i belgisk tv.

De Wever är ändå relativt återhållsam, väl medveten om att alltför syrliga åsikter från norr riskerar att öka ilskan i söder och i slutändan spräcka den regering som NVA sitter i.

Även De Wevers politiska motståndare i norr manar till lugn och vill se både "ministrar som lyssnar och fackmedlemmar som förhandlar".

"Ge folket en paus", skriver ledaren för de flamländska socialdemokraterna, John Crombez, i tidningen Het Laatste Nieuws.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset