Sport

Nya trick kan ge ny X-Gamesseger

Nya trick kan ge Emma Dahlström nya framgångar i X-Games. Arkivbild.
Nya trick kan ge Emma Dahlström nya framgångar i X-Games. Arkivbild.

Med nya trick och nytt självförtroende ska Emma Dahlström ta sig an utmaningen att vara försvarande mästare i X-Games.– Det är en ny känsla. Jag hoppas att den ska ge en extra boost, säger slopestylestjärnan.

Segern i X-Games för ett år sedan, hennes första, kom överraskande för 23-åringen. Nu är hon den som alla jagar, för att hon vann i fjol och för att hon också vann världscupen förra året.

– Det känns väldigt spännande. Men för mig handlar det om att komma ner, att ställa ner ett åk som jag är nöjd med. Då kommer jag åka därifrån och vara nöjd med insatsen, säger hon i telefon från Mammoth Mountain i Kalifornien.

Inför avresan till Aspen var hon spänd på att se hur årets slopestylebana ska se ut.

– Om banan passar plockar jag fram några nya trick som jag filade på i höstas och som jag inte kört i på tävling tidigare.

Efter den första träningen i banan skriver hon på sin blogg att banan var mycket fin.

Starkare i vinter

Dahlström har varit med i två av tre världscuptävlingar hittills i vinter. Dahlström kom trea i båda, i Breckenridge före jul och i Mammoth Mountain den senaste helgen.

– Det har gått bra i år, även om det inte varit så mycket tävlande. Jag har fått mycket tid på snö och fått självförtroende i skidåkningen som jag inte haft tidigare, säger hon.

– Utvecklingen går åt rätt håll, skidåkningen är starkare, jag gör högre hopp och min trick sitter bättre.

Hedrande indbjudan

X-Games är vinterextremsporternas stora mästerskap, som av de flesta utövare rankas högre än VM och världscuper i respektive gren.

Emma Dahlström förklarar varför:

– Bara att få chansen att köra, det är bara åtta slopestyletjejer på skidor som är inbjudna. Det är hedrande att bli inbjuden. Och det är som extremsporternas Mecka, det är nära till de andra sporterna så man kan gå och kolla på dem. Det är bra stämning och de lyckas alltid få mycket publik.

Jessica Gow/TT
Emma Dahlström har förbättrat självförtroendet. Arkivbild.