Sport

Nya uppgifter kring Aregawi

Abeba Aregawi. Arkivbild.
Abeba Aregawi. Arkivbild.

Den svenska friidrottsstjärnan Abeba Aregawi har uppgett till Skatteverket att hon aldrig har bott i Sverige, skriver Expressen.– Vi måste få en större förståelse för situationen innan vi agerar, säger friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till TT.

Abeba Aregawi blev svensk medborgare sommaren 2012 och har i den svenska landslagsdressen tagit två VM-guld och ett EM-guld. Nu framkommer nya uppgifter i Skatteverkets utredning kring 1 500-metersstjärnan.

Aregawi ska enligt Expressen bland annat ha lämnat felaktig information till Migrationsverket när hon ansökte om svenskt medborgarskap. Aregawi ska dessutom ha uppgivit till Skatteverket att hon aldrig bott i Sverige, tvärtemot vad hon och hennes man samt klubben Hammarby tidigare sagt offentligt.

Följa lagar och regler

– Hela förbundsstyrelsen, som fattade beslut i den här frågan, var under tron att det här var en tjej som ville bo i Sverige och tävla i Sverige, säger Anders Albertsson, tidigare generalsekreterare för Svenska friidrottsförbundet, till Expressen.

Stefan Olsson, nuvarande generalsekreterare, var inte lika nära processen som sin företrädare.

– Jag får se det utifrån vårt perspektiv här och nu, men våra aktiva ska självklart följa de regler, förordningar och lagar som finns i Sverige, säger Stefan Olsson till TT under inomhus-SM i Malmö.

Olsson framhåller att Aregawi i slutändan har sett till att rätta till sina uppgifter till myndigheterna.

– Sedan finns det en moralisk bit också. Där vi måste se till att ta reda på vad som har hänt och hur Abeba ser på det, innan vi går vidare med det.

I nuläget finns inga tankar på att stänga av Arewagi från landslaget, uppger Olsson.

– Vi har våra traditionella spelregler – man sköter de bitar man ska sköta helt enkelt, men det ska väldigt mycket till innan man går in och bestraffar i ett sådant läge, säger han.

Förbundskaptenen Karin Torneklint, som inte satt på posten när Aregawi blev svensk medborgare, menar att det är myndigheternas jobb att granska huruvida en person ska bli svensk medborgare eller inte.

– Det klart att det finns moraliska aspekter på det mesta, men vi har inte de resurserna att sitta och kolla vem som har ljugit hit och dit om att bli svensk medborgare eller inte, säger Torneklint till TT.

"Tar ut på resultat"

TT: Är hon fortfarande aktuell för landslaget?

– Vi tar ju inte ut på hur länge man har bott i Sverige eller inte, vi tar ut på resultat. Det kommer jag att fortsätta med.

Abeba Arewagi har denna inomhussäsong varit skadad och är inte aktuell för inomhus-VM 17–20 mars i Portland.

– Hon kommer inte tävla något innan och man måste ändå vara hel innan ett mästerskap. Så det är uteslutet, säger Torneklint.