Nyheter Sverige

Nya upphandlingsregler

Kommunals ordförande Annelie Nordström är kritisk till regeringens förslag om nya upphandlingsregler. Arkivbild.
Kommunals ordförande Annelie Nordström är kritisk till regeringens förslag om nya upphandlingsregler. Arkivbild.

Kommunals ordförande Annelie Nordström är kritisk mot de nya regler för offentliga upphandlingar som regeringen presenterar i dag."Urvattnat" är hennes omdöme om förslaget.

I lagrådsremissen föreslås att myndigheter ska ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid vid offentliga upphandlingar. De obligatoriska villkor som leverantörer minst ska uppfylla måste vara i nivå med lägsta nivån i centrala kollektivavtal. De nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2017.

I ett första utkast till lagrådsremiss fanns även försäkringar och tjänstepension med. Det har nu plockats bort från de villkor som myndigheter ska ställa.

Kommunals ordförande Annelie Nordström är kritisk.

Löser inte problemet

"Vi trodde att regeringen hade lyssnat på oss. Men nu har man i stället presenterat ett urvattnat förslag som inte kommer att lösa problemet", säger hon i ett skriftligt uttalande till TT.

"Förslaget kan försvåra för extrem social dumping, men innebär inte att man står upp för den svenska modellen", konstaterar Nordström.

Vid offentliga upphandlingar ska myndigheter ställa villkor avseende lön, semester och arbetstid, enligt en lagrådsremiss som regeringen presenterar i dag. De obligatoriska villkor som leverantörer minst ska uppfylla måste vara i nivå med lägsta nivån i centrala kollektivavtal. De nya reglerna ska träda i kraft den 1 januari 2017.

Schyssta villkor

Målet med regeringens förslag är att göra upphandlingarna effektiva och rättssäkra, främja innovationer samt att beakta miljö- och sociala hänsyn, enligt civilminister Ardalan Shekarabi.

– Skattemedel ska inte gå till lönedumpning. Det ska vara schyssta villkor, säger han på en presskonferens.

Enligt Shekarabi har regeringen tagit hänsyn till de synpunkter som framkommit under remissrundan och den politiska debatt som varit. Ett exempel är just att kraven på försäkringar och pensioner inte blir obligatoriska utan något som myndigheter kan ställa.

– Vi har en pragmatisk inställning, vi har inga heliga kor, säger Shekarabi.

Ett annat krav är att det ska ske en dialog med arbetsmarknadens parter vid en upphandling. Det ska också vara möjligt att utesluta anbud som är extremt låga på grund av låga löner för de anställda.

Inte orolig

– Det här är att försvara den svenska modellen, säger Ardalan Shekarabi.

Ardalan Shekarabi är inte orolig för att förslaget inte ska gå igenom i riksdagen.

– Problemet med social dumping är inte hypotetiskt utan reellt. Vi har gjort allt vi har kunnat för att lägga ett välavvägt förslag som tagit hänsyn till kritiken. Vi lägger förslag som löser problemen. Jag är inte orolig utan övertygad om att riksdagen tar ansvar, säger han.

– Det finns ett otroligt starkt stöd för den här typen av lagstiftning även hos borgerliga väljare, säger Ardalan Shekarabi.

Varje år upphandlar det offentliga Sverige varor och tjänster för drygt 600 miljarder kronor.