Sport

Nyman missade judobronset

Marcus Nyman förlorade bronsmatchen mot Gwak Dong-Han från Sydkorea.
Marcus Nyman förlorade bronsmatchen mot Gwak Dong-Han från Sydkorea.

Marcus Nyman missade medaljen i judons 90-kilosklass.Världsettan Gwak Dong-Han blev för svår i bronsmatchen.– Han var den starkare av oss och förtjänar den där bronspengen, säger Nyman.

Chansen till ett guld eller silver i OS-judon försvann när Marcus Nyman förlorade kvartsfinalen mot Cheng Xunzhao. Men tack vare segern i återkvalet fick svensken en ny medaljchans i 90-kilosklassen.

Det gick inte då heller.

Världsettan Gwak Dong-Han från Sydkorea vann bronsmatchen på ippon, ett perfekt kast.

Efter förlusten sjönk han ned på knä, tog sig för huvudet och torkade svetten ur pannan. Besvikelsen syntes på hundra meters håll.

– Jag har ändå fått uppleva en bronsfinal i OS. Just nu är jag väldigt besviken, men efteråt tror jag ändå att jag kommer att vara nöjd.

– Han var bättre och förtjänade att vinna, säger Nyman till TT direkt efteråt.

"Tung förlust"

Han berättar även om sitt två år långa uppehåll efter att ha åkt ur direkt ur tävlingen i OS i London 2012. Nu är han glad över comebacken.

– Att få uppleva det här i dag, det hade jag inte vågat hoppas på när jag kom tillbaka. Klart det hade varit jätteskönt att komma hem med en bronspeng, men nu blev det inte så. En tung förlust nu, men jag kommer att vara nöjd när jag kollar tillbaka på det här.

Vann gjorde till slut japanen Mashu Baker som besegrade Varlam Liparteliani från Georgien.

Stopp i kvarten

Tävlingen började bra för den kraftfulle svensken. Han vann sina två första matcher på ippon efter att ha låst sina motståndare med benen runt hals och arm.

I första omgången besegrade han Sjeralij Jurajev från Uzbekistan och i åttondelsfinalen Celtus Dossou Yov från Benin. Där och då kände sig svensken stark inför fortsättningen, särskilt eftersom åttondelen gick snabbt och enkelt och var över på 2.15.

Men sedan tog det alltså stopp mot Cheng och efter segern i återkvalet mot fransmannen Alexandre Iddir fick svensken gå matchen om bronset.

Även i damernas 70-kilosklass blev det japanskt guld. Haruka Tachimoto vann finalen mot Yuri Alvear från Colombia.

Jonas Ekströmer/TT
Marcus Nyman föll i bronsmatchen i OS-judons 90-kilosklass.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset