Sport

Nyman ska bryta dyster OS-trend

Två har redan åkt ut ur den svenska judokvartetten. På onsdag är det Marcus Nymans tur och han hoppas på att vända lyckan för svenskarna. Arkivbild.
Två har redan åkt ut ur den svenska judokvartetten. På onsdag är det Marcus Nymans tur och han hoppas på att vända lyckan för svenskarna. Arkivbild.

Av fyra judokas återstår nu bara två i OS – och det kanske starkaste kortet i det svenska laget äntrar mattan på onsdagen.– Det blir tufft men möjlighet till medalj finns, och jag kommer att kämpa för det, säger Marcus Nyman.

Mia Hermansson och Robin Pacek hann göra en enda match – sedan var allt över.

Nu är det dags för Marcus Nyman, den enda i svenska kvartetten som har erfarenhet av ett olympiskt spel. London blev dock ingen succé och han åkte ut mot världstvåan direkt. Men nu kommer han till OS med erfarenhet, tog ett EM-brons i våras och har två segrar i grand slam-tävlingar som avgjorts i år.

Som femma på världsrankningen är han också seedad och slipper toppnamnen i första matchen.

– Det börjar närma sig och det ser jag fram emot. Jag är i bra form. Jag möter antingen en uzbek eller en algerier, eftersom jag är seedad så hoppar jag över en runda så det är inte klart vem det blir. Jag förbereder mig på båda två, säger han.

TT: Skillnaden på OS och andra tävlingar?

– Det är helt klart mycket större uppmärksamhet runt omkring här, men jag tycker man ska njuta av det – det är en rolig grej och jag är jätteglad över att vara här.

Förbundskaptenen Robert Eriksson jämför OS i Rio med London.

– Då var det ett enmansrace med Marcus, men nu har vi ett lag att bygga kring med förberedelser och allt vad det innebär.

Målet är förstås att komma hem med en medalj, helst fler.

– Realistiskt är det att hoppas på medalj. Blir det mer än en är det över förväntan, säger Eriksson.

Förutom Nyman ska även Martin Pacek tävla i 100-kilosklassen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset