Sport

Nyman tänkbar joker i EM-truppen

Är Christoffer Nyman ett namn för Blågult i fotbolls-EM? Arkivbild.
Är Christoffer Nyman ett namn för Blågult i fotbolls-EM? Arkivbild.

Hur rock'n'roll är Erik Hamrén? Får Christoffer Nyman eller någon annan chansen som EM-joker?Snart kommer svaren från förbundskaptenen.Men räkna inte med några stora överraskningar i Sveriges EM-trupp.

Erik Hamrén ska på onsdagskvällen presentera sin sista landslagstrupp, 23 spelare som får förtroendet i Frankrike i sommar.

Merparten av namnen är givna – som Zlatan Ibrahimovic, Andreas Isaksson och Andreas Granqvist.

Några ligger sannolikt på gränsen – som Erkan Zengin, Ludwig Augustinsson och Oscar Hiljemark.

Och så är frågan om det finns en jokerplats till någon som har glänst i allsvenskan i vår – som Christoffer Nyman, Astrit Ajdarevic eller Carlos Strandberg.

– Egentligen är det ganska odramatiskt, säger Jens Fjellström, fotbollsexpert på TV4/C More.

– Vi pratar om tre fyra platser i truppen som jag tror att Hamrén funderar kring. Och de tre fyra spelarna kommer troligen inte att göra så mycket väsen av sig i EM.

Hur många backar?

Fjellström spekulerar i att Erik Hamrén kanske nöjer sig med att ta ut sju backar i truppen, eftersom Sebastian Larsson kan kliva ner som ytterback och Victor Nilsson Lindelöf kan spela både mittback och ytterback.

– Det öppnar möjligheten att ta in en extra mittfältare eller forward, säger Fjellström.

Han menar att IFK Norrköpings Christoffer Nyman, som tidigare bara har varit med på landslagets januariturnéer, skulle kunna vara skrällnamnet i truppen.

– Nyman fungerar både som forward och offensiv yttermittfältare, vilket gör att han skulle kunna vara en joker.

Erik Hamrén har knappast en tradition av att överraska särskilt mycket i sina uttagningar. Jens Fjellström tror ändå att förbundskaptenen möjligen skulle kunna bjuda på en liten EM-bomb nu.

– Hamrén vet att det här är det sista han gör, så han skulle kunna vara lite mer rock'n'roll och lätta lite mer på slipsknuten nu än tidigare.

Tror inte på chock

Radiosportens expert Richard Henriksson varken tror eller hoppas att Hamrén ska chocka när truppen offentliggörs på Norra Latin i Stockholm.

– Jag har svårt att se det, vem det skulle vara, säger han.

Något större behov av att ta ut fem i stället för fyra forwards ser Henriksson inte heller.

– Konkurrensen kring forwards är ju inte mördande om man går ner ett snäpp. Och så länge Zlatan är skadefri så är det givet att han spelar 90 minuter så länge han kan stå på benen.

För Hamrén handlar det om att vara noggrant uppdaterad på spelarnas fysiska status innan han tar ut truppen. Till exempel har både Mikael Antonsson, som var petad senast, och Albin Ekdal drabbats av sena skador. En nyckel för att lyckas i EM är att så många spelare som möjligt har en av karriärens bästa fotbollsmånader i Frankrike.

– Zlatan litar jag på, Isaksson litar jag på. Däremellan är det väldigt elementärt att många spelare är i form, säger Richard Henriksson.

Den 13 juni börjar Sveriges EM-äventyr mot Irland på Stade de France i Paris.