Sport

Nyopererad lagkapten redo för OS

Sveriges lagkapten missade förra OS på grund av en skada. Nu är Sabina Jacobsen redo att leda landslaget i Rio.
Sveriges lagkapten missade förra OS på grund av en skada. Nu är Sabina Jacobsen redo att leda landslaget i Rio.

För fyra år sedan stoppade en knäskada Sabina Jacobsen från spel i OS.Den här gången krävs det mer än en nyopererad tå för att hindra henne från att vara med i OS i Rio.

När TT träffar Sveriges lagkapten i handboll på förlägret i Rio Maior, Portugal, är bara nio tånaglar rödlackade. Den tionde saknas.

Vänster stortånagel störde Sabina Jacobsens spel i fyrnationsturneringen i Nederländerna 19-21 juli så mycket att hon stod över den sista matchen mot Ryssland.

Och efter en av träningarna i Rio Maior fick hon nog.

– Vi punkterade den för några dagar sedan, gjorde hål i den så trycket skulle lätta, och det hjälpte till att börja med. Sedan gick det inte. Det var hemskt efter träningen. Jag sa att det här går inte, vi måste ta det nu. Jag hade så ont, säger Jacobsen.

Landslagsläkaren Lukas Berglund fick snabbt gripa in - bokstavligt talat.

– Vi bedövade tån, sedan drog han bort nageln. Jag blev bara lite öm efter, säger hon.

Så en Sabina Jacobsen i fullt speldugligt skick kunde sätta sig på planet till Rio de Janeiro. Sugen på att få delta i ett olympiskt spel efter det påtvingade avhoppet inför London 2012.

– Jag hade just bytt klubb till Randers och flyttat till Danmark. Det var jobbigt, med ny klubb, allt nytt, och så se tjejerna på OS, det var där man ville vara.

– Det ska verkligen bli kul att få spela ett OS. Det är det största för många aktiva och något som jag har strävat efter att få uppleva i många år.

Sent tränarbyte

Ända över OS-kvalet i april hade Sabina Jacobsen sin klubbtränare i Midtjylland, Helle Thomsen, även som förbundskapten. Men klubben ville inte släppa Thomsen över OS och med kort varsel fick i stället Henrik Signell, Sävehofs framgångsrike tränare, ta över landslaget.

– Helle gav mycket till landslaget och gjorde så vi kom vidare, men jag tycker "Sigge" har gjort det jättebra. Han var tydlig med att vi redan har en grund att stå på.

En skillnad som Signell vill se är ännu mer aggressivt försvarsspel.

– Förhoppningsvis ska åskådarna kunna se att vi är lite mer aggressiva i försvaret, att vi inte blir så platta. Ibland blir vi bortgjorda, men det är bättre än att vi står sex på linje som täcker, säger Jacobsen.

Att vara försvarsgeneral är Jacobsens tydligaste roll. Hon har kvaliteter även anfallsmässigt, som Signell vill utnyttja.

– Jag har ju spelat framåt i alla år, det gör jag i mitt klubblag också, säger Jacobsen. Jag kan skjuta bra utifrån och har även bra genombrott för jag är stor och stark och fysisk.

Dansk utbildning

Vid sidan av handbollen har Sabina Jacobsen hunnit med att utbilda sig. På danska.

– Jag blev klar finansekonom nu till sommaren. Jag läste online men utbildningen ligger i Silkeborg, så jag har läst på danska och skrivit alla examina på danska. Jag talar och skriver inte flytande, men tillräckligt bra.

Med en dansk mamma, uppväxten i Staffanstorp utanför Lund och flera år i danska klubbar är kopplingen till danskan naturlig. Och i Danmark stannar hon gärna länge.

– Jag trivs jättebra i Silkeborg där jag bor, en halvtimme från Ikast där Midtjylland spelar. Den danska ligan är utsedd till den bästa i världen, det är en väldigt jämn liga med väldigt bra lag.

– Jag fyller 28 nästa år och kanske inte spelar så många år till, men det blir inte i Sverige. Jag vill spela handboll på toppnivå. Sävehof är jätteduktiga men ligan är inte tillräckligt bra.

Men nu är det OS som gäller. Och handboll på garanterad toppnivå.

– Vi har alla chanser. Jag tror det bara är vi själva som begränsar oss, säger Sveriges rutinerade OS-debutant.

Maja Suslin/TT
Sabina Jacobsen tror att Sverige har bra chanser i Rio, "Jag tror det bara är vi själva som begränsar oss", säger hon.
Maja Suslin/TT
Sveriges nye förbundskapten Henrik Signell har bland annat fokuserat på att utveckla försvarsspelet under förberedelserna inför OS i Rio. "Förhoppningsvis ska åskådarna kunna se att vi är lite mer aggressiva i försvaret, att vi inte blir så platta", säger försvarsgeneralen Sabina Jacobsen.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset