Sport Sport-topp

Nyquist vann största galopptävlingen

Nyquist först i mål med ryttaren Mario Guitierrez. Loppet reds första gången 1875 på Churchill Downs i Louisville. Arkivbild.
Nyquist först i mål med ryttaren Mario Guitierrez. Loppet reds första gången 1875 på Churchill Downs i Louisville. Arkivbild.

Kentucky Derby är världens största och mest kända galopptävling. Årets upplaga vanns av förhandsfavoriten Nyquist – döpt efter svenska NHL-stjärnan och VM-spelaren Gustav Nyquist i Detroit Red Wings.

Ägaren Paul Reddam är en stor hästägare och hängiven supporter av svensklaget Detroit.

– Jag har tidigare döpt hästar till Lidström, Datsyuk, Zetterberg och Kronwall men alla har varit skräp. Kronwall sålde jag snabbt. Men Nyquist är en stjärna som jag köpte för 400 000 dollar i fjol, sade Reddam innan loppet som lockade rekordpubliken 170 000 åskådare.

Nyquist, hästen alltså, har vunnit samtliga åtta lopp och sprungit in 4,5 miljoner dollar, motsvarande 37 miljoner kronor, till sin ägare. Lördagens segercheck var på hela 1 miljon dollar, cirka 8,2 miljoner kronor. Värdet som avelshingst är redan upp i flera hundra miljoner kronor före treårige Nyquist.

– Det här kan bara jämföras med när The Red Wings vann Stanley Cup 2008, sade Paul Reddam.

Gustav Nyquist låg säkert och sov på spelarhotellet när loppet reds. Ovetande om att namnet Nyquist nämndes i alla nyhetssändningar i USA natten till söndag.

På söndag kväll möter Tre Kronor Danmark i andra matchen i VM i Ice Palace Arena i Moskva. Ett skandinaviskt derby – med Nyquist som vinnare?

Läs också