Sport Sport-topp

Nyquist vill avsluta med ett guld

Jimmie Ericsson och Gustav Nyquist, två vinnarskallar.
Jimmie Ericsson och Gustav Nyquist, två vinnarskallar.

Tre Kronor åker till VM med en himla massa "nej tack".Som tur är så kommer de till Moskva med något annat:Vinnarskallar.– Man vill ju avsluta säsongen med en seger, säger Gustav Nyquist.

NHL-stjärnan är en av få riktiga stjärnor i truppen.

Och trots att det hägrade semester och återhämtning av trött kropp så var det självklart att sätta sig på flyget till Europa och äta rysk mat i några veckor.

– Visst, det blir ju tre veckor borta hemifrån till. Klart man får ta hänsyn till familjen, men samtidigt så är man ju hockeyspelare och det här är mitt liv. Det är en ära att vara med i Tre Kronor, och jag har ju fått vara ledig i några dagar redan. Det här ska bli jättekul, säger Nyquist på Arlanda, några timmar före avfärden österut.

Landslaget må ha fått 17-18-19 (beroende på hur man räknar) nej, men de som tackat ja är sugna på att komma hem med ett guld.

Nyquist är inte förvånad över bortfallet.

– Jag tycker att man måste ta hänsyn till om man är frisk eller inte. Man spelar igenom en hel del småskavanker där borta, men det går inte att komma till ett VM och bara känna sig 70 procent. Jag känner mig 100, det är därför jag är här, säger han.

Lite semester

TT: Ditt spel bygger ju mycket på fart. Hur pigg är du egentligen i kroppen efter en säsongs gnetande?

– Jag fick några dagar ledigt, men gick på is igen för ett par dagar sedan. Jag ska nog kunna få igång benen när det är dags för match.

Tre Kronors lagkapten Jimmie Ericsson har också unnat sig lite semester.

Med betoning på lite.

– Jag har vilat i fem dagar... Det låter kanske konstigt, men efter två dagar utan is så känns det lite obekvämt att gå på isen igen. Så Anton Lindholm, Mattias Ritola och jag har kört på Ritorp (Solna) i två dagar. Man vill gärna ha isvanan igen.

Mer att ge

TT: Är det så självklart att ställa upp i Tre kronor efter en lång säsong?

– Ställa upp och ställa upp... Det handlar om att få en möjlighet att avsluta säsongen med en seger. Det är ärofyllt att spela i landslaget, och rolig turnering. Om jag vore slut, så vore jag inte här. Jag tycker det ska bli grymt skoj, jag har mer att ge.

Den assisterande förbundskaptenen Peter Popovic är mycket nöjd över att de båda vinnarskallarna är på plats.

– Det har blivit många nej, och det har blivit tufft för oss i det här arbetet. Men roligt att Gustav är med. Han är fortfarande ung och utvecklingsbar, han har bra speed och är en bra målskytt. Han kommer hjälpa oss mycket. Jimmie har varit med länge, är en given lagkapten nu när Staffan (Kronwall) och Joel (Lundqvist) inte är med. Han gillar att tävla i alla former.

TT: Så man ska inte spela Fia med knuff med honom?

– Nej, det ska du verkligen inte göra. Det ska du hålla dig undan ifrån.