Nyheter Toppnyheter Världen

Nytt år – nya skriande hjälpbehov

Tusentals personer i Leer i Sydsudan väntar här på att få mathjälp från ICRC. Situationen i landet är ett orosmoln inför året, enligt biståndsarbetare. Arkivbild.
Tusentals personer i Leer i Sydsudan väntar här på att få mathjälp från ICRC. Situationen i landet är ett orosmoln inför året, enligt biståndsarbetare. Arkivbild.

En sak vet biståndsarbetare redan nu om 2016: Det nya året för med sig växande humanitära behov.

FN har beräknat att minst 87 miljoner människor i dussintals länder kommer att behöva nödhjälp i år. Världsorganisationen har bett medlemsländerna om 20,1 miljarder dollar för att trygga biståndet; det är rekord.

Thomson Reuters-stiftelsen har bett 15 stora biståndsorganisationer nämna tre områden som kommer att behöva prioriteras i år. Syrien toppar allas lista. Andra delar av världen där det finns särskilt mörka orosmoln är Centralafrikanska republiken, Sydsudan och Jemen.

Västvärlden har den senaste tiden sett mest av oväder och översvämningar, men på vissa andra håll växer oron över torka. Det har att göra med väderfenomenet El Niño.

Ändå är det kanske de väpnade konflikterna som bekymrar biståndsarbetarna mest. Strider gör ofta att stora grupper människor inte kan nås av hjälp alls.

– Alltför få organisationer har möjlighet att utöka sin närvaro i områden där väpnade oppositionsgrupper eller terrorgrupper råder över miljontals civila, framhåller Jan Egeland som leder norska Flyktninghjelpen,

Bland de 15 organisationer som tillfrågades finns också katolska Care, Internationella rödakorskommittén (ICRC), Dansk Flygtningehjælp och Plan International.