Nyheter Toppnyheter

Nytt allvarligt jordskalv i Japan

Ett nytt, kraftigt jordskalv har inträffat i sydvästra Japan nära Kumamoto där flera skalv inträffade i går.
Ett nytt, kraftigt jordskalv har inträffat i sydvästra Japan nära Kumamoto där flera skalv inträffade i går.

Ett nytt jordskalv med magnituden 7,0 har inträffat i sydvästra Japan, nära storstadsområdet Kumamoto, som skakades av flera jordbävningar i går. Människor flydde i panik från sina hem och det finns uppgifter om att flera befaras ha skadats.

BBC:s korrespondent i Tokyo rapporterar att det finns farhågor om att människor kan finnas kvar i raserade byggnader. Japanska radio- och tv-bolaget NHK visar bilder på en person som bärs ut på bår från ett skalvskadat hus. Myndigheter överväger också att evakuera patienter från ett sjukhus i Kumamoto, eftersom det finns farhågor om att det kan rasa. I NHK rullade en filmsekvens på ett bostadshus som delvis var förstört.

Japanska tidningar rapporterar även om att bro riskerar att kollapsa, och det finns många uppgifter om att människor skadats.

– Tack Gud att vi lever, säger 61-årige Hisako Ogata som lämnade sitt hem tillsammans med sin dotter. Tillsammans med ett 50-tal andra tog de sin tillflykt till en park i Kumamoto.

– Vi lämnade mitt hus eftersom vi inte kunde stanna där på grund av skakningarna, säger Ogata.

Värre än Kobe

Reynir Bödvarsson, seismolog vid Uppsala universitet, befarar att skalvet kan få allvarliga konsekvenser, eftersom det inträffade mycket nära ett storstadsområde med kring 700 000 boende.

– Det här skalvet är också i samma storleksordning, kanske till och med lite kraftigare, än skalvet i Kobe på 90-talet då 6 000 människor omkom, säger han.

Bödvarsson säger att konsekvenserna av skalv är svåra att förutsäga eftersom mycket är beroende på hur byggnader och annat är konstruerade.

Seismologen säger att det positiva med att det inträffat skalv i området helt nyligen är att det kan ha lett till att människor försökt att hålla sig utomhus i det tätbefolkade storstadsområdet Kumamoto när den nya jordbävningen ägde rum.

– Medvetenheten om farorna med skalv är stora i Japan och därför är människor medvetna om hur de ska undvika riskerna. De vet att de är osäkra inne i sina hus, säger Bödvarsson.

Inträffade på natten

Jordbävningen inträffade under det japanska lördagsdygnet första timmar, klockan var 01.25 när jorden började skälva I Kumamotoområdet.

– Jag har svårt att tänka mig att det inte skulle bli några dödsoffer alls. Det är många faktorer som spelar roll, men det kan bli alltifrån några få till tusentals. Det kommer däremot inte att handla om tiotusentals.

Minst nio personer omkom i gårdagens skalv och över 1 000 personer skadades, enligt NHK. De inträffade på betydligt längre avstånd från Kumamoto än det senaste kraftiga skalvet.

Koji Ueda/TT/AP
Hotellgäster i Mashiki följer tv-nyheterna efter lördagsnattens kraftiga skalv nära storstadsområdet Kumamoto med kring 700 000 invånare. Mindre än 24 timmar tidigare inträffade ett mindre kraftigt skalv i området. Nio personer dödades och över 1 000 skadades.
Koji Ueda/TT/AP
Hotellgäster i Mashiki flydde från sina rum och samlades i lobbyn när en kraftig jordbävning skakade storstadsområdet Kumamoto tidigt under natten till lördagen, japansk tid. Skalvet hade en magnitud på 7,0, betydligt kraftigare än ett skalv som dödade nio människor i området mindre än ett dygn tidigare.