Nyheter Ekonomi Världen

Nytt dråpslag för turismen i Egypten

När TT besökte pyramiderna i Giza för ett par år sedan beskrev desperata guider och försäljare hur färre och färre resenärer besöker det enda kvarvarande av antikens sju underverk. "Det är ett stort problem" sade pyramidguiden Yousri då. Arkivbild.
När TT besökte pyramiderna i Giza för ett par år sedan beskrev desperata guider och försäljare hur färre och färre resenärer besöker det enda kvarvarande av antikens sju underverk. "Det är ett stort problem" sade pyramidguiden Yousri då. Arkivbild.

Försöken att reparera den blödande turistnäringen i Egypten hotas av de senaste attackerna mot turister i landet.– Vi har haft det kämpigt i flera år, säger en hotellarbetare i Hurghada.

Med vackra sandstränder, arkeologiska underverk och behagliga temperaturer lockade Egypten länge till sig mängder av utländska besökare. Men situationen för turismindustrin har varit minst sagt kämpig sedan folkresningen 2011.

Politisk oro och våldsamma attacker i landet har fått många turister att välja andra resmål.

Hoppas på framtiden

29-åriga Maged Mohammed jobbar i receptionen på ett hotell i Hurghada, inte långt från Bella Vista som attackerades i fredags. Han berättar hur turisterna kommit och gått sedan Mubaraks fall, men så länge charterbolagen fortsätter med sina resor har han trots allt hopp om framtiden.

– Det är turister från många länder här just nu, det är bara ryssarna som inte kommer längre. Situationen har varit mycket svår för oss, men jag tror att det kommer att bli bättre, säger han till TT i telefon från semesterorten.

Attacken var den andra på lika många dagar som drabbat utländska besökare i Egypten. I torsdags attackerades en grupp israeliska turister vid ett hotell nära pyramiderna i Giza i ett dåd som extremistgruppen Islamiska staten (IS) tagit på sig. Ingen skadades.

Det spända läget på Sinaihalvön, där den egyptiska grenen av IS är aktiv, har fått framtidsutsikterna för turistnäringen att se ännu mörkare ut. Ryssland ställde in alla flygningar till Egypten när ett ryskt passagerarplan störtade i området i slutet av oktober. Alla 224 ombord omkom, och IS har tagit på sig kraschen som från ryskt håll beskrivs som en terrorattack.

Krympande sektor

De senaste månadernas attacker mot besökare i landet kommer dock inte dramatiskt att påverka den egyptiska turismnäringen, tror analytikern Amr Adly. Anledningen är enkel. Industrin har ännu inte hämtat sig från chocken 2011, trots försök från president Abd al-Fattah al-Sisi att blåsa liv i sektorn.

– Traditionellt sett har Egypten varit beroende av turismen, som är väldigt viktig för landets ekonomi, men intäkterna har krympt betydligt sedan revolutionen 2011. Det finns ingen direkt återhämtning att tala om, säger Adly, som är researcher vid tankesmedjan Carnegies Mellanösterncenter, i telefon från Kairo.

Adly tror att attackerna som riktas mot turister kan vara ett resultat av att många unga i landet har radikaliserats, men att det också kan bygga på en önskan om att skada den egyptiska regeringen och visa att den inte har någon kontroll.

– Jämfört med för några år sedan har landet relativt sett blivit mer stabilt. Men det sker sporadiska attacker, i områden som tidigare ansetts säkra. Det sätter ytterligare press på turismindustrin och förvärrar läget för hela ekonomin och en industri som redan kämpade för sin överlevnad, säger han.

Jon Gambrell
Miljontals egyptier arbetar inom landets turistnäring, som lider svårt. Arkivbild.
Hassan Ammar/AP/TT
De spektakulära pyramiderna i Gaza har varit ett populärt turistmål. Arkivbild.
Hassan Ammar/AP/TT
Turister vid Röda havet. Arkivbild.