Sport

Nytt EM-guld för Alexandersson

Tove Alexandersson (i mitten) med sitt andra guld på tre dagar. Judith Wyder, Schweiz (till vänster), tog silver och Marika Teini, Finland, brons i medeldistansen.
Tove Alexandersson (i mitten) med sitt andra guld på tre dagar. Judith Wyder, Schweiz (till vänster), tog silver och Marika Teini, Finland, brons i medeldistansen.

Den långa vägen till guld gick via elva orienteringsmedaljer av andra valörer.När Tove Alexanderssons första stora mästerskapsseger kom dröjde den andra – tre dagar."Jag är fantastiskt nöjd med veckan", säger 23-åringen.

EM-guld på långdistans i tisdags, dito på medeldistans på fredagen.

Tove Alexandersson har haft några gyllene dagar i den tjeckiska terrängen utanför Jesenik.

Segern i medeldistansloppet var överlägsen. Ledningen växte och växte och i mål var svenskan, som var i det närmast felfri, 2.23 före Judith Wyder, Schweiz.

"Jag blev överraskad över att segermarginalen var så pass stor. Det var lurigt orienteringstekniskt men jag kom in i loppet på ett bra sätt och sen flöt det på", säger Alexandersson i ett pressmeddelande.

Ett litet misstag

Redan vid den första tidspasseringen efter åtta minuters orientering hade hon ryckt åt sig en ledning på en minut. En miss i slutskedet av långdistansen hjälpte henne att hålla koncentrationen hela vägen in i mål i medeldistansen.

"Nu såg jag till att vara fullt fokuserad hela vägen in för att inte riskera att göra något liknande. Och det gick verkligen bra. Mitt enda misstag var en krok på väg till en kontroll, den kostade tio sekunder. Bortsett från den lilla svängen var det ett i det närmaste perfekt lopp", säger Alexandersson.

Nytt silver

Även Gustav Bergman fortsätter att samla EM-medaljer i Tjeckien. Efter silvret i sprinten blev det samma valör i medeldistans.

"Jag är nöjd med silvret, men det är klart att det svider lite med den miss jag gjorde", säger Bergman i ett pressmeddelande.

Bergman ledde med en halvminut när misstaget kom på den 14:e kontrollen.

"Jag måste ha hoppat över kontrollen utan att se den. Så jag vände ifrån den och la säkert en minut innan jag kom tillbaka till samma ställe som jag varit på tidigare", säger han.

I mål var Bergman 34 sekunder bakom schweizaren Matthias Kyburz som tog sitt andra raka guld i mästerskapet.

EM avslutas med stafetter på lördagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset