Nyheter Sverige

Nytt förbud mot bisfenol A

Höga halter av bisfenol är skadliga, nu förbjuds det vid renoveringar. Arkivbild.
Höga halter av bisfenol är skadliga, nu förbjuds det vid renoveringar. Arkivbild.

Kemikalien bisfenol A förbjuds vid relining – en metod som används vid renoveringar av rör. Anledningen är att för höga halter av det hormonstörande ämnet kan hamna i dricksvattnet.

Relining betyder att man gjuter ett nytt rör i ett annat. Fram till 2011 användes epoxi, ett material som kan avge bisfenol A. 3000 lägenheter i Sverige beräknas ha drickvattenrör som är relinade med epoxi. Nu blir det förbjudet att använda den här metoden.

– Det beror på att bisfenol A har hormonstörande egenskaper. Vi har i uppdrag att verka för en giftfri vardag, som bland annat handlar om att minska exponeringen för hormonstörande ämnen, säger Ing-Marie Olsson Ressner, enhetschef på Kemikalieinspektionen.

Enligt Livsmedelsverket skadar inte den mängd bisfenol A vi får i oss hälsan, men forskning visar att hormonstörande ämnen kan vara skadliga och därför vill man vara extra försiktig.

– Forskning visar till exempel att i fosterstadiet, när celler programmeras och systemet inte är färdigutvecklat kan hormonstörningar öka risken för cancer, fetma och påverka immunsystemet senare i livet, säger Ing-Marie Olsson Ressner.

Följer man Livsmedelsverkets råd och inte dricker varmvatten från kranen, har man ingenting att oroa sig för enligt Kemikalieinspektionen. Förbudet gäller från och med den första september.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset