Nyheter Världen

Nytt försök att stänga Guantanamo

Nu kommer förslaget från USA:s försvarshögkvarter Pentagon att stänga USA:s ökända fångläger i Guantanamo Bay i Kuba.– men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress. Arkivbild.
Nu kommer förslaget från USA:s försvarshögkvarter Pentagon att stänga USA:s ökända fångläger i Guantanamo Bay i Kuba.– men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress. Arkivbild.

Under sitt sista år som president hoppas Barack Obama uppfylla ett av sina allra första löften: Att stänga USA:s kritiserade fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Nu kommer förslaget från Pentagon– men det lär bli svårt att baxa igenom en motvillig kongress.

– Det här handlar om att avsluta ett kapitel i vår historia, säger USA:s president Barack Obama i ett uttalande från Vita huset.

I det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagons förslag nämns 13 anläggningar i USA som kan användas för fångöverföringar, rapporterar Reuters.

Motarbetats av kongressen

USA räknar med att föra över 35 fångar till andra länder de närmaste månaderna och Obama tror att USA säkert kan hysa resterande 30-60 fångar på amerikansk mark.

Barack Obama säger att kongressen hittills "vid upprepade tillfällen" motarbetat en stängning av Guantanamolägret, men att han nu avser att förhandla med kongressen om Pentagons förslag. Republikanerna är i majoritet i båda kamrarna i kongressen. Tidigare antydningar om att föra över fångar från Kuba till USA har fått Republikanerna och vissa demokrater att se rött.

– Obama har tidigare sagt att han vill göra det här. Men det har stoppats av framförallt republikanerna i kongressen, och det har då handlat om bland annat finansiering, säger Mark Klamberg, lektor och docent i folkrätt vid Stockholms universitet, till TT.

Engångskostnaden för att stänga fånglagret i Guantanamo Bay och flytta fångarna därifrån beräknas till motsvarande 2,5–4,2 miljarder kronor. Men kostnaderna för att hysa fångarna i amerikanska anläggningarna skulle årligen bli motsvarande 550-784 miljoner kronor billigare än att ha dem på Kuba, enligt förslaget.

"Rekryteringsläger"

Rapporter om brutala förhörsmetoder och bristande rättssäkerhet har gjort att Guantanamolägret, som upprättades 2002 i samband med USA:s krig mot terrorismen, ofta beskrivs som en skamfläck i amerikansk historia. Att ge order om att lägret skulle stängas var bland det första Obama gjorde när han tillträdde som president 2009. Men stängningen har förhalats av juridiska komplikationer och motstånd i kongressen.

Obama har länge sagt att Guantanamolägret fungerar som ett rekryteringsverktyg för terrorister, samt betonat att det är mycket dyrt att driva. Om han nu inte får kongressen med sig uppges han överväga att använda presidentämbetets makt för att flytta fångar därifrån. Kongressens republikanske talman Paul Ryan ska redan ha anlitat en ansedd advokatbyrå för att stämma Obama om han gör så. Enskilda delstaters guvernörer är också redo att bestrida fångöverföringar i domstol, enligt CNN.

Ben Fox/AP/TT
President Barack Obama gör nu ännu ett försök att stänga USA:s ökända fångläger i Guantanamo Bay i Kuba. Arkivbild.

Läs också