Sport Sport-topp Nyheter

Nytt förslag om maskeringsförbud

Regeringen vill införa maskeringsförbud vid idrottsevenemang. Arkivbild.
Regeringen vill införa maskeringsförbud vid idrottsevenemang. Arkivbild.

Regeringen vill införa ett generellt förbud mot maskering vid idrottsevenemang.– Det finns inga rimliga skäl till att maskera sig när man går på fotboll eller ishockey, säger inrikesminister Anders Ygeman (S) till TT.

Regeringens så kallade huliganutredare har föreslagit att det ska bli straffbart att maskera sig på idrottsevenemang, om den maskerade stör den allmänna ordningen. Det förslaget ansågs för svagt och har därför arbetats om och skärpts för att bli lättare att tillämpa, uppger Ygeman för Ekot i Sveriges Radio.

– Det behövs ett tydligt regelverk. Utredarens förslag var bra, men det riskerar att skapa otydlighet och svåra gränsland, säger Ygeman till TT.

Genom ett maskeringsförbud hoppas regeringen få bukt med ordningsstörningar på läktarna, så att exempelvis de som kastar knallskott och bengaler ska kunna identifieras och straffas.

– Vi hoppas på mindre stök och våld på arenan, fler åskådare och roligare evenemang.

Ansiktsmålning okej

Det ska finnas en del undantag: Man får exempelvis täcka ansiktet av religiösa skäl eller ha halsduk runt munnen om det är kallt.

– Och om någon sminkar sig med svenska flaggan på en landskamp så ska inte det vara straffbart, säger Ygeman.

Enligt förslaget ska den som bryter mot förbudet kunna dömas till böter eller fängelse i högst sex månader. Lagen om maskeringsförbud ska vara på plats före den allsvenska fotbollspremiären nästa år.

Verkningslöst

I fotbollsförbundets regelverk finns redan inskrivet ett maskeringsförbud. Det har hittills varit verkningslöst menar Mats Enqvist, generalsekreteraren i Föreningen svensk elitfotboll, Sef.

– Det hjälper tyvärr inte. När de som ställer till problem vill göra något sätter de på masken, stunden efteråt stoppar de den i fickan. Det är jättebra med förbud, men det löser inte problemet som man hoppats, sade Enqvist i samband med knallskottsincidenten i Göteborg i april.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset