Nyheter Sverige

Nytt fall av mjältbrand upptäckt

Ytterligare ett fall av mjältbrand har upptäckts på den gård i Omberg i Östergötland som först smittades. Arkivbild.
Ytterligare ett fall av mjältbrand har upptäckts på den gård i Omberg i Östergötland som först smittades. Arkivbild.

Ytterligare ett fall av mjältbrand har upptäckts i Östergötland. Fyndet innebär att vaccineringen av nötkreatur i Ombergsområdet utökas.

Det nya fallet är en tjur som hör till samma besättning som först visade sig ha smittan. Men tjuren har inte betat i samma område som de andra smittade djuren. Det innebär att vaccineringen utökas, från djur som gått på samma bete som de drabbade till hela besättningen.

Upptäckten var inte helt oväntad.

– Vi har inte kunnat spåra smittkällan, vilket är frustrerande förstås, så vi höll andan och hoppades att det inte skulle bli fler fall men förstod att risken fanns, säger Lotta Andersson, ställföreträdande enhetschef vid Jordbruksverket.

Hittills har nu fyra fall av mjältbrand konstaterats på två gårdar vid Omberg i Östergötland, och Jordbruksverket, länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt arbetar för att spåra smittkällan och sanera.

Personer som hittar död älg, hjort eller rådjur har uppmanats att höra av sig. Bara två fynd har rapporterats och inte något av dem kunde kopplas till sjukdomen.

– Vi tolkar det som att det inte är en förhöjd dödlighet bland vilt, säger Lotta Andersson.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset