Nöje Film

Nytt gäng väcker liv i Tsatsiki

Sara Vilén, Emrik Ekholm och Adam Gutniak är det nya gänget som spelar Tsatsiki med vänner i filmen "Tsatsiki, farsan och olivkriget". PRESSBILD.
Sara Vilén, Emrik Ekholm och Adam Gutniak är det nya gänget som spelar Tsatsiki med vänner i filmen "Tsatsiki, farsan och olivkriget". PRESSBILD.

Tsatsiki är lite äldre än sist och får kämpa för att rädda sin pappas hotell och släktens olivlund i "Tsatsiki, farsan och olivkriget". Ett inte helt okomplicerat triangeldrama inträffar också i den här nya filmen, som kan följas av fler.

Tsatsiki gjorde sitt intåg på svenska biografer i Ella Lemhagens regi redan 1999. Efter en uppföljare 2001 har berättelsen om den svensk-grekiske lille killen varit vilande. Men för tre år sedan väcktes tanken på ännu en Tsatsiki-historia för bioduken då författaren Moni Nilsson-Brännström och en av filmens producenter, Lotta Westberg, började diskutera läget för familjefilm i Sverige i dag.

– Det resulterade i två nya böcker om Tsatsiki och i den här filmen. VI är jättestolta och hoppas att familjepubliken ska hitta den. Om folk gillar den så har vi krattat för en fortsättning också, säger Lotta Westberg.

Tsatsiki i Grekland

"Tsatsiki, farsan och olivkriget" får biopremiär den 11 december. Tsatsiki har hunnit bli tolv år och bor med sin mamma, plastpappa och lillasyster på Kungsholmen i Stockholm. I Grekland bor pappan, som Tsatsiki saknar och äntligen ska få hälsa på. Men resan blir inte som Tsatsiki hoppats på. Bästa kompisen Per "Hammarn" Hammar bryter benet i en skateboardolycka och kan inte följa med. Än värre, pappan har planer på att sälja den älskade olivlunden och sitt hotell på grund av skakig ekonomi.

Alla skådespelarna är nya i sina roller och för barnskådespelarna var inspelningen i Grekland ett minne för livet.

– Det var jättekul att spela in och när jag ser filmen nu kommer jag ihåg allt vi gjorde, säger Emrik Ekholm, som spelar Tsatsiki.

Kompis eller tjej?

Per Hammar spelas av Adam Gutniak och den nya spännande bekantskapen Alva spelas av Sara Vilén. När Hammarn efter ett tag lyckas ta sig till Grekland trots allt uppstår ett svartsjukedrama. Samtidigt som han kämpar för att rädda sin pappas hotell känner sig Tsatsiki sliten mellan sin kompis och sin tjej.

– Tsatsiki vill vara med båda två men vet inte vem han ska välja, det blir ganska jobbigt för honom, säger Emrik Ekholm.

Att Alva och Tsatsiki är kära är ju tydligt men vad känner Hammarn egentligen för Tsatsiki?

– De har känt varandra hela livet och är bästa vänner. De känner en sorts kärlek, en kompiskärlek, säger Adam Gutniak.

Tror ni att det är vanligt att sådana här svartsjukesituationer kan uppstå?

– Ja, det är nog vanligt. Men man måste vara öppen för flera människor och inte bara fästa sig vid en enda, annars blir det nog jobbigt i livet, säger Sara Vilén.

Philippa Björnbom/Nordisk film
När Tsatsiki åker till Grekland för att hälsa på sin pappa träffar han svensktalande världsmedborgaren Alva och blir kär. PRESSBILD.
Philippa Björnbom/Nordisk film
Tsatsiki (Emrik Ekholm) och hans pappa (Jonatan Rodriguez) älskar båda släktens olivlund. Men i "Tsatsiki, farsan och olivkriget" känner sig pappan nödgad att sälja den. PRESSBILD.
Anders Wiklund/TT
Adam Gutniak, Emrik Ekholm och Sara Vilén under inspelningen i Rålambshovsparken i Stockholm av nya filmen om Tsatsiki, "Tsatsiki, farsan och olivkriget". ARKIVBILD.