Nyheter Sverige Sverige-topp

Nytt intyg från Sahlin väcker frågor

Advokaten Claes Borgström ska biträda Mona Sahlin. Arkivbild.
Advokaten Claes Borgström ska biträda Mona Sahlin. Arkivbild.

Ännu ett löneintyg från Mona Sahlin åt hennes förra livvakt har kommit Expressen till del.I intyget, som sändes till en bank, fick livvakten högre lön än den verkliga.Åklagaren vill nu gärna ta del av intyget.

Livvakten hade en månadslön på 43 000 kronor från regeringskansliet. Han var anställd hos regeringens dåvarande nationella samordnare för våldsbejakande extremism – Mona Sahlin.

I februari i år intygade hon på myndighetens papper att livvaktens månadsinkomst var 120 000 kronor. Syftet med intyget var att visa en bostadsrättsförening i Saltsjöbaden att livvakten tjänade tillräckligt för att kunna köpa en lägenhet där.

Sedan denna uppgift nått polisen inledde särskilda åklagarkammaren en förundersökning om osant intygande alternativt grovt osant intygande.

"Inte förfalskat"

Den förre jämställdhetsombudsmannen, advokat Claes Borgström, ska biträda Mona Sahlin i kommande brottsutredning.

– Hon har skrivit fel på ett ställe men hon har inte förfalskat några intyg, sade han till TT innan Expressen på onsdagskvällen publicerade ett nytt avslöjande.

Tidningen kan visa ett intyg som Mona Sahlin mejlade från regeringskansliet den 31 mars 2015. Mottagaren var en tjänsteman på Handelsbanken.

I mejlet uppgav Mona Sahlin att livvakten hade en månadslön på 60 000 kronor från regeringskansliet samt en lön från henne personligen på ytterligare 20 000 kronor för hans insatser som privat säkerhetssamordnare. Men några arbetsgivaravgifter till Skatteverket har inte Mona Sahlin betalat, enligt Expressen.

Varför banken efterfrågade intyget är okänt.

Nytt för åklagaren

TT har inte kunnat nå Claes Borgström angående det andra löneintyget. Till Expressen säger han att det kommer att få sin förklaring:

– Jag tänker inte kommentera det nu. Den här diskussionen får anstå tills utredningen har kommit längre hos åklagaren.

Den tidigare vice statsministern och socialdemokratiska partiledaren Mona Sahlin avgick som nationell samordnare efter Expressens första avslöjande om intyget på 120 000 kronor.

Även livvakten lämnade sin tjänst.

Åklagare Anders Jakobsson på Särskilda åklagarkammaren i Stockholm leder förundersökningen kring Mona Sahlins första löneintyg. Det nya, andra löneintyget känner han inte till.

– Men det där intyget vill vi gärna ta del av, om det finns ett sådant intyg, säger han till Expressen.