Nyheter Världen

Nytt lagförslag i Italien: Strängare straff för maffiahot med döda djur

I Gudfadern-filmerna skickades ett hästhuvud till en av maffiakaraktärerna. Hästen på bilden har inget samband med artikeln. 
I Gudfadern-filmerna skickades ett hästhuvud till en av maffiakaraktärerna. Hästen på bilden har inget samband med artikeln. 

Italienska senaten har antagit ett lagförslag som ska underlätta för rättsväsendet att bekämpa de maffiahot som kommunala tjänstemän utsätts för – hot som ofta inbegriper mordbränder, döda djur och kuvert fulla med ammunition.

– Under de senaste 40 åren har 132 lokala tjänstemän och 11 äkta makar till dem mördats, säger senator Doris Lo Moro, en av parlamentarikerna som stödjer förslaget.

Lagförslaget innebär strängare straff, telefonavlyssning och andra utredningsmetoder som ger polisen utökade möjligheter att spåra dem som hotar tjänstemän.

De tre stora maffiaorganisationerna – Cosa Nostra på Sicilien, 'Ndranghetan i Kalibrien och Camorran i Kampanien – har länge använt våld och hot för att kontrollera tjänstemän på olika nivåer i södra Italien. Nya skandaler har visat att problemet breder ut sig i de norra delarna av landet, även i huvudstaden Rom.

Hoten mot tjänstemän blir också fler, visar ny statistik. Under årets första fem månader har 180 hot registrerats, en 15-procentig ökning jämfört med samma period 2015. Bara i år har tre kommunledningar upplösts till följd av maffiainfiltration.

Lagen måste nu också godkännas av deputeradekammaren innan den kan träda i kraft.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset