Nyheter Världen

Nytt rebellråd i Jemen fördöms

Soldater som är lojala med shiitiska huthirebeller håller vakt under en demonstration i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.
Soldater som är lojala med shiitiska huthirebeller håller vakt under en demonstration i Jemens huvudstad Sanaa. Arkivbild.

Shiitiska huthirebeller i Jemen och deras allierade, med förre presidenten Ali Abdulla Salehs parti Allmänna folkkongressen i spetsen, har bildat ett tio medlemmar starkt "högsta råd" för att styra landet.

Åtgärden fördöms av Jemens regering som ett hårt slag mot de FN-stödda fredssamtalen i Kuwait.

FN-sändebudet Ismail Ould Cheikh Ahmed säger att bildandet av rådet utgör en allvarlig överträdelse av säkerhetsrådets resolution 2216 och att det strider mot Jemens författning.

Vilka personer som ingår i rådet är inte känt.

"Målet är att förena ansträngningarna att konfrontera aggressionen från Saudiarabien och dess allierade" heter det i ett uttalande om "högsta rådet" som förmedlades av en rebellstyrd nyhetsbyrå.

Det sunnitiska Saudiarabien leder en koalition av arabländer som i fjol inledde en militär offensiv till stöd för president Abd Rabbu Mansur Hadi, som drivits bort från huvudstaden Sanaa av Huthirebellerna.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset