Sport

Nytt världsrekord på 400 meter

Wayde Van Niekerk slog Michael Johnsons klassiska världsrekord på 400 meter.
Wayde Van Niekerk slog Michael Johnsons klassiska världsrekord på 400 meter.

I nästan 17 år fick Michael Johnson behålla sitt världsrekord på 400 meter.I OS i Rio de Janeiro såg sydafrikanen Wayde van Niekerk till att slå det med besked.– Det kändes väldigt ensamt på slutet, säger 24-åringen.

Michael Johnsons rekord var ett av de klassiska friidrottsrekorden. Men Wayde van Niekerks kan bli lika klassiskt det. Hans försprång på slutet var så stort att han nästan trodde att något gått snett.

– Ärligt talat vet jag inte vad som hände, jag sprang blint hela vägen. Jag får titta på loppet innan jag kommenterar det, säger sydafrikanen.

– Jag trodde att någon skulle hinna i kapp. Det kändes väldigt ensamt på slutet, men det gav mig motivation, så jag fällde mig över mållinjen på slutet.

I tidernas snabbaste lopp hittills sprang van Niekerk på 43,03 – 15 hundradelar snabbare än Johnsons rekord från 1999 – och vann samtidigt ett överlägset OS-guld.

Kirani James, Grenada, och LaShawn Merritt, USA, tog silver respektive brons. Trots starka tider under 44 sekunder var de helt chanslösa mot 24-åringen van Niekerk, som även vann VM-guld förra året.

– Jag trodde att jag skulle kunna ta världsrekordet, säger sydafrikanen.

– Och den här medaljen har jag drömt om i evigheter.

Världsrekordet var det andra hittills under friidrottstävlingarna i OS. Det första satte etiopiskan Almaz Ayana, när hon sprang 10 000 meter på 29.17,45.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset