Nyheter Världen

Obama berömde argentinsk värd

Argentinas president Mauricio Macri tar emot sin amerikanske kollega Barack Obama i regeringsbyggnaden i Buenos Aires.
Argentinas president Mauricio Macri tar emot sin amerikanske kollega Barack Obama i regeringsbyggnaden i Buenos Aires.

Barack Obama öste lovord över Argentinas nyvalde president Mauricio Macri när den amerikanske presidenten inledde sitt besök i landet.

Obama fick ett varmt välkomnande när han på onsdagen inledde sitt besök i Argentina. Besöket markerar en nystart i relationen efter att landet valt en ny president efter åren med den USA-kritiska presidenten Cristina Fernández de Kirchner.

Obama berömde Macri för dennes snabba ekonomiska reformer och sade att USA är berett att hjälpa Argentina att komma ur den ekonomiska krisen.

– Jag är imponerad eftersom han har gått så snabbt fram med så många av de reformer han lovade, sade Obama.

Fortsatta problem

Under sina första 100 dagar vid makten har Macri lättat på kapital- och handelsrestriktioner, minskat energisubventioner och enats med de amerikanska långivare som stämt landet för obetalda skulder.

Men stora ekonomiska problem återstår. Macri vill därför locka till sig utländska investerare och Obama har en stor näringslivsdelegation i sitt följe.

Barack Obamas besök sammanfaller med 40-årsdagen av den kupp som den 24 mars 1976 förde militärjuntan till makten. Obama sade att han kommer att besöka ett minnesmärke för offren i det "smutsiga kriget" och hedra de argentinare som stod upp mot brotten mot de mänskliga rättigheterna. Omkring 30 000 argentinare mördades under den brutala diktaturen.

"Återskapa förtroende"

Obama upprepade ett löfte att häva hemligstämpeln på dokument som rör diktaturen I Argentina mellan 1976 och 1983. USA stödde till en början de militära makthavarna.

– Jag hoppas att denna gest hjälper att återskapa det förtroende som kan ha förlorats mellan våra två länder, sade Obama.

Läs också