Nyheter Toppnyheter Världen

Obama blickar framåt

President Barack Obama höll i natt sitt sista tal om tillståndet i nationen, State of the union, inför USA-kongressen.
President Barack Obama höll i natt sitt sista tal om tillståndet i nationen, State of the union, inför USA-kongressen.

USA:s president Barack Obama höll i natt sitt sista tal om tillståndet i nationen. Han levererade få politiska nyheter, men ägnade desto mer tid åt att förespråka ett bättre politiskt samtalsklimat och uppgörelser mellan partierna.

Nattens direktsända tal var Obamas kanske sista chans att inför en bred publik försöka sätta agendan för slutspurten i presidentvalskampanjen, där han själv ska ersättas. Och i stället för att, som brukligt i "State of the union"-tal, rada upp politiska förslag fokuserade Obama på större frågor.

Det övergripande budskapet var att USA trots allt står starkt. Obama uppmanade amerikanerna att inte misströsta inför utmaningar såsom terrorhot, klimatförändringar och en förändrad ekonomi.

Starkast

– USA har gått igenom stora förändringar förut, krig och depression, inflödet av migranter, arbetare som slåss för rättvisa villkor, rörelser för att utvidga civila rättigheter. Varje gång har det funnits de som sagt åt oss att frukta framtiden, sade han i en passning till sina belackare på den republikanska sidan, och tillade:

– Varje gång har vi överkommit rädslorna.

USA:s ekonomi är just nu den starkaste i världen, menade Obama, och pekade bland annat på en snabb jobbtillväxt. Samtidigt lyfte han fram att mer behöver göras för att öka säkerheten för arbetstagare i en globaliserad ekonomi.

Obama fokuserade även på hur framtidens teknik ska kunna användas för att minska hoten från den globala uppvärmningen och hur USA ska kunna bli säkert utan att landet "agerar som poliser".

Inget världskrig

Utan att nämna någon vid namn kritiserade presidenten dem som utmålar islam och muslimer som fiender och dem som försöker framställa kampen mot jihadistgruppen Islamiska staten (IS) som ett "tredje världskrig". Han menade att sådant bara spelar IS i händerna och används i deras propaganda.

– Vi behöver bara kalla dem vad de är: mördare och fanatiker som måste utrotas, jagas och förstöras, sade Obama som tillade att det är exakt vad USA gör.

Presidenten ägnade även mycket tid i talet åt att förespråka mer samförstånd mellan Demokraterna och Republikanerna och medgav att det var ett misslyckande att han inte lyckats skapa ett bättre politiskt samtalsklimat.

Cancer-satsning

Obama fick med ett fåtal mer konkreta löften i sitt tal. Däribland att Guantanamo-fängelset ska stängas, att reformer ska genomföras i rättssystemet och att USA:s embargo mot Kuba ska lyftas.

En av få nyheter i talet är en utlovad satsning på forskning med syftet att försöka bota cancer:

– För de nära och kära som vi alla förlorat, för familjen vi fortfarande kan rädda, låt oss göra Amerika till landet som botar cancer en gång för alla, sade Obama.