Nyheter Världen

Obama: "Det här är inte vi"

"Det här är inte vi", säger USA:s president Barack Obama vid Nato-mötet i Warszawa om dödskjutningarna i Dallas.
"Det här är inte vi", säger USA:s president Barack Obama vid Nato-mötet i Warszawa om dödskjutningarna i Dallas.

Demonstrationerna mot polisens våld mot svarta amerikaner fortsätter runt om i USA, efter dådet i Dallas där fem poliser dödades.Men president Barack Obama betonar att det trots allt finns mer som förenar som än skiljer det amerikanska folket.

– Amerikaner av olika ursprung är upprörda över attackerna mot polisen i Dallas och på andra ställen. Amerikaner av alla slag är arga över de problem som afro-amerikaner och latinamerikaner utsätts för, säger presidenten i samband med Nato-toppmötet i Warszawa – och betonar att skytten i Dallas lika lite är representativ för alla svarta i USA som andra skyttar har varit för alla vita eller alla muslimer.

– De talar inte för oss. Det här är inte vi, fortsätter Obama.

Atlanta, Georgia, Houston, San Fransisco och vid Vita huset i Washington. Det är några av platserna där protester fortsatt mot polisbrutalitet mot svarta – en fråga som åter blossat upp efter att två svarta män dödats av poliser.

Inte skygga

Demonstrationen i Atlanta samlade tusentals människor och beskrivs av stadens borgmästare som fredlig, dock har elva personer gripits. I Phoenix användes tårgas mot protesterande som kastade sten mot polisen. Sex personer har skadats och tre gripits i staden.

Företrädare för medborgarrättsrörelsen "Black lives matter" fördömde polismorden i Dallas men uppmanade till att inte ställa in helgens planerade marscher.

Vid en bönestund för de drabbade uppmanade Dallas borgmästaren Mike Rawlings alla amerikaner att göra mer för att läka de sår som rasmotsättningarna skapat.

– Vi kommer inte att skygga för det faktum att vi som stad, delstat och nation kämpar med rasfrågor, sade Rawlings till åhörarna.

– Vi måste handla ytterligare och bemöta de svåra frågorna på ett annat sätt. För rasfrågan är komplicerad, fortsatte borgmästaren.

En ensamvarg

Samtidigt har fler detaljer dykt upp om den 25-årige gärningsmannen Micah Johnson, som ensam tros ligga bakom skjutningen i Dallas där fem poliser dödades och nio personer skadades. Polisen beskriver honom som en ensamvarg som inte dömts för några tidigare brott. Han har tidigare tjänstgjort i Afghanistan, enligt det amerikanska försvaret.

Myndigheterna har inte hittat några kopplingar mellan Johnson och några kända terrororganisationer men på Facebook har han visat sympatier med grupper som New Black Panther Party (NBPP) och Nation of Islam. Dessa är kända för starka anti-vita och antisemitiska åsikter och har listats som "hatgrupper" av organisationen Southern Poverty Law Center (SPLC), som specialiserat sig på att bevaka hatgrupper och extremister i USA.

"Vita poliser"

Efter dådet barrikaderade sig Johnson i ett garage. Sedan han pratat med polisens förhandlare, men vägrat samarbeta, dödades 25-åringen med hjälp av polisens bombrobot, som detonerade en sprängladdning.

– Han sa att han var upprörd över de senaste polisskjutningarna. Han var upprörd över vita människor. Han sa att han ville döda människor, särskilt vita poliser, säger polischefen David Brown.

Polisen har hittat material för bombtillverkning i Johnsons bostad. Man har även hittat en skottsäker väst, vapen och ammunition. Tre personer har gripits av polisen och de utreder nu om någon hjälpte gärningsmannen under attacken.

Tony Gutierrez/AP/TT
Två poliser sörjer sina kollegor efter attacken i Dallas.
AP/TT
Militärveteranen Micah Johnson misstänks ha genomfört massmordet i Dallas. Arkivbild.
Ross D Franklin/AP/TT
Människor i Phoenix i USA protesterar mot polisens senaste två dödsskjutningar mot svarta män. Demonstrationer har hållits på flera håll i USA, trots gårdagens skjutning mot poliser i Dallas, där fem personer dödades.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset